Peaminister David Cameroni konservatiivid ja Ed Milibandi juhitud opositsioonilised leiboristid on viimastel kuudel arvamusküsitluste järgi olnud võrdses seisus, mis viitab sellele, et kumbki ei saa 650-liikmelises parlamendis piisavalt kohti enamuse saavutamiseks, vahendab Reuters.

Konservatiivid kujutavad end erakonnana, mis pakub töökohti ja majanduse taastumist, lubab alandada 30 miljoni inimese tulumaksu, surudes samas läbi edasisi kulukärpeid, et kõrvaldada eelarvedefitsiiti, mis on endiselt viis protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Leiboristid on lubanud, et vähendavad defitsiiti igal aastal, tõstavad tulumaksu ühe protsendi kõige suurema sissetulekuga inimeste jaoks ning kaitsevad suure surve all olevate töölisperekondade huve ja pingelise eelarvega riiklikku tervishoiuteenistust.

Neist ühe võidu korral algavad reedel läbirääkimised väiksemate parteidega kokkulepete saavutamiseks.

See võib viia koalitsiooni moodustamiseni, nagu see, mida Cameron on juhtinud viimased viis aastat koos liberaaldemokraatidega, või võib tulemuseks olla habras vähemusvalitsus, mis peab tähtsate hääletuste korral toetuse saamiseks kauplema hakkama.

Seitsmest arvamusküsitlusest, mis avaldati päev enne valimisi, kolm näitasid, et kaks peamist erakonda olid viigis. Kolm asetasid konservatiivid ühe protsendiga esikohale ja üks andis leiboristidele kaheprotsendise edumaa.

Juhtiv küsitleja Peter Kellner YouGovist ennustas, et konservatiivid saavad 284 kohta, leiboristid 263, šoti rahvuspartei 48, liberaaldemokraadid 31, Ühendkuningriigi iseseisvuspartei (UKIP) kaks, rohelised ühe ning Walesi ja Põhja-Iirimaa erakonnad kokku 21 kohta.

Kui see osutub õigeks, vajab üks suurtest erakondadest vähemalt kahe väiksema toetust, et seadusi parlamendis vastu võtta.

Eelmisel aastal iseseisvusreferendumi kaotanud šoti rahvuslased võidavad tõenäoliselt lõviosa kohti Šotimaal ja jätavad seega leiboristid kümnetest kohtadest ilma.

Inglismaal on UKIP püüdnud enda poole meelitada nii konservatiivide kui ka leiboristide valijaid, kuid teeb tõenäoliselt kõige rohkem kahju Cameroni võimalustele enamus saavutada.

Cameron on hoiatanud, et Miliband suudaks valitseda ainult šoti rahvuslaste abiga, mis seaks Cameroni sõnul kogu Ühendkuningriigi ohtu.

Miliband on välistanud šotlastega kokkuleppele minemise, vaatamata viimaste algatustele moodustada konservatiivide vastu liit.

Kui Cameron enamust ei saavuta, püüab ta ilmselt kokkuleppele jõuda seniste koalitsioonipartnerite liberaaldemokraatide ning võibolla ka Põhja-Iiri unionistide ja UKIP-iga.