Ülehelikiirusega reaktiivpommitaja, NATO koodnimega Blackjack, lendas madalal Põhjamere kohal otsekursil Hulli suunas ja muutis kurssi vaid 30 kilomeetrit enne Briti õhuruumi sisenemist, kirjutab The Sun.

Seejärel märkas pommitajat hilinenult ka Kuninglike Õhujõudude radar, kuid ainukesed kaks hävitajat, mis on pidevalt sellisteks puhkudeks valves, täitsid muid ülesandeid.

Tegemist on alates külma sõja ajast tõsiseima intsidendiga, häirekellaga Briti õhukaitsele. Õhujõudude juhtkonna poolt maha salatud intsident muudab vägagi küsitavaks valitsuse nelja aasta tagused kaitsekulutuste kärped, millega kaotati neli Jaguar ja Tornado F3 hävitajate eskadrilli.

Piloodid kardavad nüüd, et hävitajaid on liiga vähe Suurbritannia kaitsmiseks uue Vene ohu vastu.

„Venelased näitasid meid abitutena. Blackjack oleks võinud veelgi lähemale tulla. See oli katastroof — põhimõtteliselt andis see venelastele rohelise tule lennata kuhu iganes nad soovivad,” ütles üks Kuninglike Õhujõudude vanempiloot.

Tu-160 startis eelmise aasta lõpus Engelsi lennuväebaasist Saraatovi oblastis.

Ka USA pommitaja on salajasel lennul Missouri osariigist USA-s Lincolnshire’i Suurbritannias jäänud Briti õhukaitsele märkamatuks.