Londoni Green Parki püstitatud pronksist kompositsiooni hinnaks kujunes 6 miljonit naelsterlingit (7,6 miljonit eurot), teatab Briti rahvusringhääling BBC.

Tseremooniale kutsuti umbes 6000 külalist, nende seas ka siiani elu sõjaveteranid ning Suurbritanniast, Austraaliast, Uus-Meremaalt ja teistest riikidest pärit hukkunute omased. Rõhku pandi Briti Rahvaste Ühendusse kuuluvatele riikidele.

Osa tseremooniast moodustas kaasaegsete ja toonaste sõjalennukite ülelend – muuhulgas tõusid taevass ka kurikuulsas Lancasteri pommitajad.

Teise Maailmasõja ajal hukkus õhutõrje tule ja Saksamaa linnu pommitamise eest kaitsnud hävitajate tegevuse tõttu üle 55 500 Briti õhuväelase. Pommitamises kaotas oma elu hinnanguliselt ligi 600 000 tsiviilelanikku. Rida ajaloolisi linnu nagu Köln, Dresden ning Ruhri tööstuspiirkond said tõsiselt kannatada. Britid andsid oma “panuse” ka teiste riikide linnade hävitamisel.

Just see kurikuulsus ja vastuolulisus olid seganud siiani nendele kuninglike õhujõudude sõjaväelastele avaliku mälestusmärgi avamist.