Queenslandi osariigi peaministri Anna Bligh’ sõnul valdab inimesi meeleheide rikutud kodude ja linna vaatamisväärsuste ning ka eesseisvate ülesehitustööde pärast, vahendab AFP.

„See on täna meil siin väga segane lugu. On teatud kergendust ja ma olen tänulik, et emake loodus ei ole olnud nii julm, kui ta oleks võinud olla, kuid inimesed ärkavad täna kogu meie linnas talumatus piinas,” ütles Bligh. „Me oleme näinud uskumatut hävingut: terved äärelinnad, kus võis näha ainult katuseharju, terved suured töökohad on täielikult vee all. Terved tööstuspargid ja raudteejaamad vee all, sillad, teed kõik suletud. Mida ma näen, paistab pigem sõjatsoon mõnedes kohtades.”

Üle kallaste tõusnud Brisbane’i jõe veetase hakkas juba aeglaselt alanema, kuid seda enam hakkas ilmnema kahju suurus.

300 meetri pikkune betoonist jalgtee, mis kulges jõe kohal ning mis oli populaarne jalutajate ja jalgratturite hulgas, oli kinnitustest lahti kistud ja allavoolu läinud.

Kümnete veesõidukite ja pontoonide hulgas, mis samuti allavoolu läksid, oli ka tuntud ujuvrestoran. Kesklinnas asuv Suncorp Stadium meenutas hiiglaslikku ujulat ning XXXX õlletehas sulges uksed.

Brisbane’i kosmopoliitne kesklinn on endiselt kummitustelinn. Kontoritöölistel kästi kodus püsida ja elekter võeti ära 100 000 majapidamisest.

Brisbane’i jõgi, mis voolab läbi 2 miljoni elanikuga linna, saavutas tipptaseme 4,46 meetril kella 5.15 ajal hommikul kohaliku aja järgi. Veetase oli siiski madalam kui 1974. aasta üleujutuse ajal, mis linnas suurt hävingut tekitas.

Ilmateenistuse teatel võib jõgi suure üleujutuse tasemest kõrgemal püsida veel vähemalt päeva ja veetase võib jääda kõrgeks kogu nädalavahetuse.

Ilmastikunähtuse La Niña põhjustatud kuudepikkused paduvihmad on muutnud kahe USA Texase osariigi suuruse ala Austraalias katastroofipiirkonnaks. Hukkunud on kokku 23 inimest.