Torgeir Husby ja Synne Sørheim rääkisid neljapäeval kohtus eelmise aasta augustis ja septembris toimunud vestlustest Breivikiga. Nende sõnul oli Breivik riigipöörde täpselt läbi mõelnud. Kõigepealt pidi ta tapma peaministri ja Norra praeguse kuningliku perekonna, vahendab Iltalehti.

Seejärel oleks Breivik ise troonile tõusnud. Valitsejanimigi oli juba valitud: Breivikist pidi saama kuningas Sigurd Ristisõdija II.

Breivik rääkis psühhiaatritele, et on templirüütlite vennaskonna juht. Vennaskonda pidas ta organisatsiooniks, mis on korraga nii sõjaline kui märtrite ühendus. Vennaskonnal on Breiviki sõnul õigus tegutseda nii sõjatribunali kui ka surmaotsuste täideviijana.

Breivik rääkis ohvritest, mida oli pidanud rüütliordu liikmena tooma. Näiteks polnud ta alates 2002. aastast seksuaalvahekorras olnud, sest leidis, et tema keha on pühitsetud tempel, mida ei sobi määrida. Selle asemel püüdis ta endast kujundada täiusliku norra mehe näidise. Ajalehe Aftonbladet teatel lasi ta oma nina plastilise kirurgia abil ümber teha ning tegeles bodybuildinguga ja suurendas selle mõju anaboolsete steroididega.

Breivik rääkis ka sellest, milline oleks olnud tema juhitud Norra. Riik oleks jaotatud kolmeks erinevaks vööndiks.

Vabameelne esimene vöönd oleks olnud mõeldud noorsoole. Seal oleks näiteks prostitutsioon lubatud olnud.

Teine vöönd oleks olnud reserveeritud rassipuhastele norra meestele. Nad oleksid juhtinud teiste vööndite asukaid. Teise vööndi valitseja oleks olnud kuningas Sigurd ise.

Naiste koht oleks olnud Breiviki psühhiaatritele kirjeldatud plaani järgi kolmandas vööndis. Seal oleks asunud muuhulgas sünnitustehased, kus oleks surrogaatemade abil lapsi toodetud.

Breivik oleks tahtnud, et surrogaatema oleks sünnitanud talle viis last. Ta ei olnud veel laste muretsemisega tegelema hakanud, sest ei teadnud, kellelt oleks saanud vajalikud munarakud. Psühhiaatrite sõnul kahtles Breivik lisaks, kas tema sperma on piisavalt kvaliteetne või tuleks ehk kasutada mõne „stiilsema“ doonori seemnerakke. Kümnepallisel stiilsusskaalal andis Breivik enesele vaid 4,9 palli.

Kohtupsühhiaatreid küsitletakse kohtus ka reedel. Nad räägivad oma hinnangust Breiviki vaimsele tervisele.