Breiviki süüdistatakse 77 mõrvas ja 42 mõrvakatses Oslo kesklinna valitsuskvartali pommiplahvatuses ja Utøya saare tulistamises, vahendab Helsingin Sanomat.

Kohtuprotsess saab tohutult tähelepanu üle kogu maailma. Oslosse oodatakse enam kui 800 ajakirjanikku.

Oslo kohtumajas on kohtuprotsessi jaoks ümber ehitatud terve korrusetäis istungitesaale, et kõik seda soovivad ohvrid ja nende omaksed ning kohtuprotsessi kajastavad ajakirjanikud mahuksid istungeid jälgima.

Turvameetmed on karmid. Arvesse on võetud ka see, et osa noortest massimõrva ohvritest ei taha Breivikiga näost näkku kohtuda.

Kohtuprotsess kantakse Norras üle 17 kohtumajja üle riigi, et mujal Norras elavad ohvrid ja nende omaksed võiksid soovi korral protsessi jälgida.

Breiviki advokaat Geir Lippestad on öelnud, et 33-aastane Breivik kavatseb mõrvasüüdistusti eitada. Ta on küll oma teod üles tunnistanud, kuid peab neid enesekaitseks.

Lippestad on norralasi hoiatanud, et Breiviki esinemine kohtus võib paljusid šokeerida.

„Ta kahetseb vaid seda, et ei läinud veelgi kaugemale,“ ütles Lippestad Norra meediale.

Süüdistaja ja kaitse on kutsunud kohtusse umbes 150 tunnistajat. Kõige tähtsamaid tunnistusi kuulatakse kümnenädalase kohtuprotsessi lõpus, kui räägivad Breivikile vaimse tervise ekspertiisi teinud kohtupsühhiaatrid.

Kohtuprotsessi keskseim küsimus on, kas kohus peab Breiviki süüdivaks või mitte.

Breiviki vaimse tervise kohta on tehtud kaks täiesti vastupidiste tulemustega ekspertiisi. Kui kohus leiab, et Breivik on süüdimatu, ei saa teda vangi mõista. Siis ootab Breiviki sundravi.

Kohtuprotsess peaks lõppema 22. juunil. Otsus peaks langetatama mõni nädal pärast seda, kui siiski enne terrorirünnakute aastapäeva, 22. juulit.