Lulale on esitatud süüdistus rahapesus ning otsuse tema vahistamise kohta peab tegema föderaalkohtunik Sérgio Moro, kes kontrollib riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsioonijuurdlust ning on juba heaks kiitnud kümnete kõrgete ametnike vahi alla võtmise, vahendab Reuters.

São Paulo osariigi prokuratuur esitas taotluse Lula vahistamiseks eelmisel nädalal pärast süüdistuse esitamist rahapesus ja rannaäärse korteri omanikuks olemise varjamises.

Valitsuse liikme koha vastuvõtmine annaks Lulale Moro ees puutumatuse, kuigi siiski mitte Brasiilia ülemkohtu ees. Allika sõnul on Rousseffi eelkäija ja poliitiline mentor peaaegu nõustunud valitsuse liikme kohta vastu võtma.

Pole veel otsustatud, kas Lulast saab Rousseffi personaliülem või asendab ta ministrit, kes vastutab seadusandluse eest, Ricardo Berzoinit.

Kohtunik Morost, kes on juba vahi alla võtnud Rousseffi ja Lula erakonna endise laekuri ja Lula endise personaliülema, on saanud miljonite eliidi karistamatusest tüdinud brasiillaste rahvuskangelane.

Lula üle käiv juurdlus on muutnud valjumaks hääli, mis nõuavad Rousseffi tagasiastumist või tagandamist. Pühapäeval nõudsid seda üle riigi tänavatel sajad tuhanded inimesed.

Rousseff nimetas esmaspäeval ametisse uue justiitsministri, kes on juba teine kuu aja jooksul. Uueks ministriks sai varem rahvuslikus valimiskohtus töötanud prokurör Eugênio José Guilherme de Aragão.