Opositsioonierakonnad esitasid Rousseffi tagandamistaotluse juba septembris, süüdistades ebapopulaarset presidenti Brasiilia fiskaalseaduste rikkumises ja valitsuse finantsidega manipuleerimises, et saavutada oma tagasivalimine eelmisel aastal, vahendab Reuters.

Alamkoja spiiker Eduardo Cunha nõustus nüüd lõpuks protseduuridega algust tegema.

Kõigi parteide esindajatest koosnev erikomitee otsustab taotluses esitatud asjaolude üle. Alamkojas on presidendi tagandamise heakskiitmiseks vaja kaks kolmandikku häältest ehk 342 häält. Seejärel kõrvaldataks Rousseff ajutiselt ametist 180-päevaseks perioodiks, kuni asja arutab senat.

Pole teada, kas Rousseffi vastastel on nii palju hääli, et ta ametist tagandada, kuid kogu protsess süvendab veelgi poliitilist kriisi ja ebakindlust ning raskendab presidendi püüdlusi suruda kongressist läbi kasinusmeetmed.

Brasiilia poliitikaelu on niigi peaaegu halvatud riikliku naftakompanii Petrobrasi ulatusliku korruptsiooniskandaali uurimise tõttu.

Lisaks sellele peaks Ladina-Ameerika suurim majandus sel ja järgmisel aastal tugevas languses olema. Tegemist oleks Brasiilia pikima retsessiooniga pärast 1930. aastate suurt depressiooni.

Rousseff väljendas televisioonis peetud kõnes oma pahameelt Cunha otsuse üle ja teatas, et pole tõendeid, et ta oleks midagi valesti teinud.

Kuigi Rousseff ise ei ole Petrobrasi skandaaliga seoses uurimise all, toimus suur osa korruptsioonist ajal, kui ta oli Petrobrasi nõukogu esimees.