Rousseffi süüdistatakse raamatupidamistrikkide kasutamises föderaaleelarve haldamisel, et säilitada kulusid endisel tasemel ja suurendada oma toetust. Rousseff on öelnud, et eelmised presidendid on kasutanud sarnaseid manöövreid, ning rõhutanud, et talle ei ole üheski kuriteos süüdistust esitatud ega ole ta ka seotud ühegi teise korruptsiooniskandaaliga, vahendab Associated Press.

Siiski ei õnnestunud Rousseffil vajalikku toetust kindlustada ning enam kui vajalik kaks kolmandikku saadikutekoja liikmetest hääletas tema tagandamise poolt.

Asi läheb nüüd edasi senatisse. Kui seal on presidendi uurimise alla võtmise poolt lihthäälteenamus, kõrvaldatakse Rousseff ajutiselt ametist.

Sellisel juhul võtab presidendi ülesanded üle asepresident Michel Temer ning senatil on 180 päeva aega viia läbi Rousseffi tegevuse uurimisprotsess. Senati juht Renan Calheiros on arvanud, et see suudetakse läbi viia kuu ajaga.

Rousseff võib veel kaevata Brasiilia kõrgeimasse kohtusse ja ta on vihjanud, et võib seda teha.

Veel võib Rousseff teha lobitööd senaatorite hulgas ning kasutada oma töölisparteiga seotud ametiühinguid tuhandete inimeste tänavatele toomiseks, et kongressile survet avaldada.

Valitsuse toetajate väitel nägi töölispartei 13 aastat kestnud võimul olemise peale vihane eliit võimalust vastulöök anda. Korduvalt on välja toodud, et mõned kõige suuremad tagandamise toetajad seisavad ise silmitsi korruptsioonisüüdistustega.

Umbes 60 protsenti Brasiilia kongressi 594 liikmest seisab silmitsi korruptsiooni- või muude süüdistustega.