Neli USA osariiki: Alabama, Mississippi, Louisiana ja Florida on kuulutatud seoses platvormil Deepwater Horizon toimunud õnnetusega välja hädaolukorra.

British Petroleum avaldas need viis võimalust oma ametlikul koduleheküljel. Töö kõigi viie variandiga pulbitseva naftaallika lekke likvideerimiseks toimub üheaegselt.

Samas ei ole BP-l enam lootust sulgeda veealuste tööde abil lekkiva maardla preventorit - siiani pole need katsed edu toonud. Lisaks loovad kompanii spetsialistid erilisi veealuseid kollektoreid, millega kaetakse lekkekohti. Seejärel pumbatakse sealne nafta tanklaevadesse.

Lisaks teatas firma puurimistööde algusest 4 kilomeetri sügavusel, mille abil suunatakse naftavool plaani kohaselt uude sängi. Ka selleks tööks kulub plaani kohaselt ligi kolm kuud.

Lekke peamisse piirkonda kuhjatakse disperseerivaid aineid, mis peaksid suruma nafta merepõhja ja takistama lekke levikut. Väidetavalt voolab avariipaigast ühes päevas merre 5000 barrelit naftat.

Plahvatus Deepwater Horizonil toimus 20. aprillil ning kahe päeva möödudes uppus platvorm merevoogudesse. Praeguseks hetkeks on hiigelsuur naftalaik juba Louisiana ranniku juures ning on hirm, et see jõuab randa.

Kütusefirma on võtnud endale kogu vastuse juhtunu eest.