Uut konstitutsiooni toetasid aimaraad, ketšuad, guaraniid ja teised indiaani rahvarühmad, kes on Lõuna-Ameerika vaeseimas riigis sajandeid diskrimineerimise all kannatanud. Ukseläveküsitluste andmetel toetas uut põhiseadust 60 protsenti hääletanutest, vahendab Reuters.

Uus põhiseadus annab indiaani enamusele parlamendis rohkem kohti ja suuremad juriidilised õigused. Samuti tunnustatakse ametlikult Kolumbuse-eelseid vaimseid traditsioone ja toetatakse põlisrahvaste keeli.

„Boliivlastele luuakse uus riik,” ütles rõõmust ülekeev Morales õnnelikule rahvahulgale pühapäeva õhtul presidendipalee ees La Pazis.

Aimaraa indiaanlane Morales, kes karjatas poisikesepõlves laamasid ja juhtis hiljem kokakasvatajaid, on riigi esimene pärismaalasest president ja populaarne vaeste hulgas.

Parempoolne opositsioon süüdistab Moralest uue konstitutsiooni läbisurumises, et haarata enese kätte rohkem võimu, sest tal on nüüd võimalus sel aastal toimuvatel valimistel teist korda presidendiks kandideerida.

Paljud segaverelised inimesed riigi idaosa viljakatel tasandikel hääletasid pühapäeval uue põhiseaduse vastu ning „ei” oli ukseläveküsitluste andmetel ülekaalus neljas Boliivia üheksast departemangust.

Häälte lugemine võtab Boliivias aega nädalaid, kuid kui 60-protsendilist toetust uuele konstitutsioonile ka ametlikult kinnitatakse, on see väiksem kui Moralesele eelmise aasta usaldusreferendumil antud 67-protsendiline toetus.