Morales saatis 2008. aastal USA suursaadiku Boliiviast välja, süüdistades teda vandenõus riigi valitsuse vastu. USA saatkonda La Pazis juhib praegu asjur, vahendab BBC News.

Boliivia vasakpoolsel juhil on olnud USA-ga keerulised suhted alates võimule tulemisest 2006. aasta jaanuaris. Pingeid on tekitanud narkootikumidevastane võitlus ja paljude välisomanduses olnud firmade natsionaliseerimine.

2008. aastal süüdistas Morales USA-d valitsusvastaste meeleavalduste õhutamises, mis viis lõpuks suursaadik Philip Goldbergi väljasaatmiseni.

Ka viimased süüdistused on seotud USA saatkonnaga. Quintana väitel osaleb saatkond alates 2006. aastast „alalises sõjas“ presidendi poliitika vastu.

„Me oleme kokku kogunud kõik tõendid, et esitada need president Barack Obamale,“ ütles Quintana pressikonverentsil. „Me tahame talle öelda: lõpetage kogu vaenutegevus Boliivia valitsuse vastu, lõpetage meie valitsuse poliitiline varitsemine.“

Quintana sõnul ei ole USA tunnistanud Moralese võimu ajal toimunud arengut sotsiaalse õigluse ja demokraatia vallas ning edusamme narkoäri ja korruptsiooni vastases võitluses.

Reedel süüdistas Morales ise USA võime USA ärimehe vastuolulise vahistamise ärakasutamises tema valitsuse mustamiseks. Ärimees Jacob Ostreicherit hoiti rahapesus ja narkoäris süüdistatuna 18 kuud vangis. Eelmisel kuul pandi ta koduaresti, pärast seda kui ta süüdistas valitsusametnikke tema vabastamise eest raha nõudmises. Mitu ametnikku arreteeriti.

Morales on Boliivia esimene põlisrahva esindajast president. Ta on kokakasvatajate liidu esimees ja aimara-indiaanlane, kes on lubanud parandada Boliivia põlisrahvastest koosneva enamuse elujärge ning vähendada sotsiaalset ebavõrdsust.

Morales on Venezuela presidendi Hugo Chávezi ja Ecuadori presidendi Rafael Correa lähedane liitlane. Kõik kolm on kriitilised USA poliitika vastu regioonis.