Nigeeria ISISega seotud terrorirühmitus Boko Haram viis täna Kirde-Nigeerias täide enesetapurünnaku, milles hukkus vähemalt viis inimest.

Viimase nädala sees on terrorirühmitus olnud eriti aktiivne:

  • kõik algas teisipäeval, mil Monguno linna lähistel lasti pärast jumalateenistust maha 48 meest
  • kolmapäeval ründasid terroristid Tšaadi järve lähistel asuvat Kukawa linna, tappes 97 inimest
  • neljapäeval toimus rünnak külale Borno osariigis
  • ja reedel tapsid „mitu enesetaputerroristi“ Zabarmari külas „suure arvu“ inimesi, vahendab BBC.

Pealtnägijate sõnul hukkusid pühapäeval Yobe osariigis Potiskumi linna lähistel toimunud rünnakus kirikuõpetaja ja naine kahe lapsega. 

Möödunud nädala rünnakutest rääkides ütles Nigeeria president Muhammadu Buhari, et tegemist oli jõletu veretööga ja kutsus ümbruskondsete riikide sõjavägesid kiiremini sekkuma.

Nigeeria on Aafrika suurima rahvaarvu ja ka võimsaima majandusega riik. Pärast 2009. aastal alanud Boko Harami rünnakuid on valitsus moodustanud eriväed, kelle eesmärgiks on konkreetselt terrorirühmituse hävitamine. Selles on neile appi tulnud ka naaberriikide sõjaväed.

Amnesty Internationali hinnangul on Boko Haram praeguseks tapnud ligi 17 000 inimest, nendest enamik olid tsiviilelanikud. Möödunud aasta aprillis röövisid selle võitlejad Chiboki linnast 276 koolitüdrukut, kes on tänapäevani nende käes vangis. Rühmituse nimetus tähendab tõlkes „Raamatud on keelatud.“