Sellest operatsioonist kasvas aga välja Virginia osariigis baseeruv eriüksus SEAL Team 6, mis on eranditult mõeldud terrorismivastaseks võitluseks, kirjutab The Virginian-Pilot.

Mingeid võiduparaade või suurejoonelist vastuvõttu pole SEAL Team 6 puhul oodata. Tegemist on ühe kõige salajasema üksusega kogu USA relvajõududes. Kõik selle operatsioonid on salastatud.

Isegi selle nime on raske kindlaks teha. Kuigi tavaliselt nimetatakse üksust SEAL Team 6-ks, on selle ametlik nimi Mereväe Erilahingutegevuse Arengugrupp (Naval Special Warfare Development Group) ehk DEVGRU. See baseerub Virginia Beachis.

Lisaks terrorismivastastele operatsioonidele arendab DEVGRU uusi võitlustaktikaid ning katsetab erilahingutegevuse tehnoloogiat.

USA mereväe esindaja ei andnud bin Ladeni tapmise operatsiooni kohta esmaspäeval ühtki kommentaari. SEAL-idele on antud käsk üksikasjad enese teada jätta.

Mereväe erilahingutegevuse staabiülem ütles esmaspäeval oma võitlejatele, et nad peaksid vaikimise üle uhkust tundma. Kontradmiral Ed Winters hoiatas, et võitlus ei ole lõppenud ja liiga paljude üksikasjade avaldamine seaks ohtu järgmised operatsioonid.

„Nagu kõik teised olen ma väga õnnelik,“ ütles 2008. aastal pärast 19-aastast teenistust SEAL-ina erru läinud Virginia Beachi elanik Ed Maulbeck, kelle sõnul pole kahtlust, et pärast operatsiooni patsutati meestele seljale, kuid SEAL-id on ilmselt juba teel järgmisele missioonile.

„Neil järgneb missioon missioonile,“ ütles Maulbeck. „Neile poistele on endiselt palju sihtmärke. Ma ei tahaks oma nime avalikkuse ette, kui mina oleksin päästikule vajutanud... Inimestel on perekonnad.“

Teine Virginia Beachi elanik, Scott Taylor oli SEAL aastatel 1998-2005 ja ta on Osama bin Ladeni tapmise üle väga uhke.

„Sinna pandi palju sisse,“ ütles Taylor. „Nad treenivad pidevalt. Nad on parimatest parimad.“

Edukas bin Ladeni missioon annab eriüksusele palju vajalikku enesekindlust. Eelmisel aastal tapeti päästeoperatsioonil Afganistanis kogemata Briti pantvang Linda Norgrove. Üks SEAL-idest viskas tormijooksu ajal afgaani võitleja pihta granaadi, teadmata, et Norgrove oli võitleja kõrvale maha surutud.

DEVGRU on sama üksus, mis päästis USA laevakapteni Richard Phillipsi Somaalia piraatide käest. SEAL-id tapsid kõikuvalt sõjalaevalt Bainbridge täpsuslaskudega kõik kolm piraati.