Biden ütles Ukraina erinevate poliitiliste parteide juhtidele, et toob kaasa president Barack Obama toetussõnumi ajal, kui neil on ajalooline võimalus reforme läbi viia, vahendab Associated Press.

„Võimalus tekitada ühtne Ukraina ja see õigesse suunda keerata on teie käeulatuses,“ ütles Biden. „Ja meie tahame olla teie partner ja sõber selles projektis. Me oleme valmis aitama.“

Biden kohtus üheksa Ukraina poliitikuga, sealhulgas kolme presidendikandidaadiga.

Enne seda kohtus USA asepresident Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnoviga ning hiljem kohtub ta peaminister Arseni Jatsenjukiga. Pärast kohtumisi kavatseb Biden teatavaks teha uue tehnilise toetuse Ukrainale energia- ja majandusreformide läbiviimiseks.

„Te seisate silmitsi väga hirmuäratavate probleemidega ning võiks öelda, et tehakse alandavaid ähvardusi,“ ütles Biden.

Parlamendiliikmetele ütles Biden, et USA prioriteet on aidata Ukrainal saada sõltumatuks Venemaa energiatarnetest. „Kujutage ette, millisel positsioonil oleksite te praegu, kui võiksite öelda Venemaale, et nad oma gaasi omale hoiaks,“ ütles Biden.

Bideni sõnul on Ukrainal nüüd, kui endine president Viktor Janukovõtš on riigist põgenenud, ajalooline võimalus. „See on teine võimalus täita oranži revolutsiooni lubadused.“

„Te peate võitlema korruptsiooni vähkkasvajaga, mis on teie süsteemis praegu endeemiline,“ lausus Biden. Ta mainis kohtusüsteemi puhastamist ja õige tasakaalu leidmist presidendi ja parlamendi vahel.

„Ma tahan, et te teaksite, et ma ei alahinda uskumatut pinget, mille all te olete,“ ütles Biden. „Ma ei alahinda väljakutseid, millega te kõik silmitsi seisate. Ja ma ei alahinda pahameelt, mida te kõik ilmselt tunnete, kui keegi minusugune tuleb ütlema, milline suur võimalus see teie kõigi jaoks on.“

Bideni sõnul võivad eelseisvad valimised olla tähtsaimad Ukraina ajaloos. „Asi on selles, et teie kaasmaalased ootavad teilt praegu palju rohkem,“ ütles USA asepresident.