Bersani, kellele Itaalia president tegi möödunud nädalal ülesandeks moodustada koalitsioonivalitsus, kuid kes ei ole seni suutnud vastastega kokkuleppele jõuda, peab erakondadega viimaseid kõnelusi enne tähtaja kukkumist, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Ainult vaimuhaigel inimesel võiks praegu olla tungiv soov valitseda," nentis Bersani kõnelustel populistliku Viie Tähe Liikumisega, keda tal seni ei ole õnnestunud veenda koalitsiooni looma. "Ma tahan, et asjad oleksid selged: ma olen valmis võtma tohutu vastutuskoorma, aga ma palun kõigil teistel võtta natuke sellest endale."

Bersani on lootnud veenda teiste parteide üksikliikmeid end usaldushääletusel toetama ja pakkunud vastutasuks piiratud ulatuses reformiprogrammi hädavajalike muudatuste läbiviimiseks. Ettepanekud sisaldavad maksukärpeid ja parteikulutuste vähendamist ning keerulise valimisseaduse reformi, sest just viimast peavad parteid tekkinud kriisi põhjuseks.

Viie Tähe Liikumine teatas kolmapäeval, et keeldub endisest kommunistist Bersanit toetamast ja on kindel, et tema liikmetelt ei saa ta ühtki häält.

Kriis tekkis 24.- 25. veebruari valimistega, mis tõid vasktsentristidele võidu, kuid mitte valitsemiseks vajalikku enamust ülemkojas.

Kokkuhoiukursil ja väga kõrge tööpuudusega Itaalia valitsuse moodustamise lahingud on hakanud murendama ka vasaktsentristlikku Demokraatlikku Parteid, mis on jagunenud Bersani esimehena jätkamise küsimuses kahte leeri.

Bersani on algusest peale välistanud koostöö endise peaministri Silvio Berlusconi juhitavate paremtsentristidega, aga parteis on ka neid, kelle hinnangul oleks liit vaenlasega ikka parem kui uued valimised.

Analüütikud on seisukohal, et isegi kui valitsus suudetaksegi lähiajal moodustada, püsib see koos mõne kuu või kõige rohkem aasta.

Bersani kohtub neljapäeval president Giorgio Napolitanoga ja esitab talle valitsuse tegevuskava. Kui see presidenti ei veena, võib ta valitsuse moodustamise mandaadi tühistada ja panna ametisse ajutise tehnokraatliku valitsuse, et too hädavajalikud reformid läbi viiks.