Indrek on keskeas kõrgharidusega kahe lapse isa, kes töötab ühes Silicon Valley küberturbe ettevõttes. Oma vaadetelt on ta demokraat ja USA kodakondsena on ta juba kahel korral valinud presidendiks Barack Obama. Selles intervjuus Delfile selgitab Indrek, miks ta pooldab seekord omapärast vanahärrat nimega Bernie Sanders.

Kas enne presidendikampaania algust olid üldse teadlik Bernie Sandersist?

Ei olnud. Ma isegi ei tea, kuidas ma hakkasin teda fännama. Tema maailmavaated haakuvad minu nägemusega, milline maailm võiks olla.

Mis on sinu jaoks kõige olulisem punkt Bernie kampaanias?

Minu jaoks on kõige olulisem tasuta haridus. Tulevikus suureneb automatiseeritus sadu kordi, mistõttu suur hulk inimesi kaotab töö. Selle vastu saab võidelda, kui luua inimesi targaks ilma, et neil oleks peal meeletu finantskoormus. Minu arust ei ole õige, et arst õpib 10 aastat ja pärast lõpetamist on tal poole miljoni dollariline võlg kukil, mida ta ei suuda tagasi maksta. Tasuta haridus võimaldaks inimestel teha seda, mis neile meeldib. Mitte, et inimesed peavad tegema tööd raha pärast.

Ülikoolid võivad endiselt piirata vastuvõttu, esitada nõudeid ja valida tudengeid, et päris igaüks sisse ei saaks. Vale on aga see, kui piirata inimese võimalust omandada kõrgharidust raha pärast.

Oled aktsiainvestor. Bernie Sanders on öelnud, et ta kataks tasuta haridust finantstehingute maksustamisega. Kas see on õige samm?

Ma arvan, et see ei oleks suur probleem. Praegu maksan E-Trade-is aktsiate ostu- või müügitehingu pealt 10 dollarit. Kui see tõuseks näiteks 20 dollarini, siis see ei tähenda, et ma vähem investeeriksin või tehinguid teeksin. Kindlasti on inimesi, keda see mõjutaks rohkem, aga mulle isiklikult see probleem ei oleks. Bernie üks suurimaid sõnumeid on lahku lüüa suured pangad. Ma usun, et selle juhtumisel, mis on väga ebatõenäoline, tõuseksid teenustasud niikuinii.
Olen Berniega samal meelel:NATO laienemine oli viga, sest see ei näidanud muud kui agressiooni.

Ma ise loodan, et raha koolide ja muude projektide jaoks saadakse teiste valdkondade arvelt, nagu näiteks, mis puudutab Ameerika kui maailma politseiniku staatust.

Bernie on välispoliitiliselt üsna kogenematu. Kuidas suhtud eestlasena Bernie väljaütlemistesse, et NATO laienemine oli viga ja NATO on asjatult Venemaad provotseerinud?

Ma olen samal arvamusel. NATO loodi Nõukogu Liidu sõjalise agressiooni peatamiseks. Pärast seda, mis on juhtunud? Jätame Krimmi kõrvale, siis Venemaa ei ole kuskile laienenud. NATO seevastu on laienenud ainult Venemaa poole. NATO ei ole laienenud Aafrikasse ega Aasiasse. Ometi on nad võtnud enda allianssi riigid nagu Türgi ja Kreeka, kel pole Põhja-Atlandiga samuti mingit pistmist. Mida NATO sellega on püüdnud saavutada?

Venemaal on 1990. aastate algusest olnud demokraatia ja nüüd kui teil see kätte võideldud demokraatia käes on, siis me ikka laieneme teie poole. See näitab puhast ja ühepoolset NATO agressiooni Venemaa vastu 1990-ndate algusest kuni eelmise kümnendi lõpuni - mida agressiivset tegi Venemaa NATO suunas?

NATO laienemine on olnud peamiselt USA maksumaksja raha eest ja sellest seisukohast täiesti ebavajalik. Eesti ja teised idabloki riigid leiavad küll NATOst kaitset. See on teinud neist riikidest sihtmärgid, kui asi peaks minema jamaks.

Hillary valimine ei tekitaks sellist šokiefekti, mida ma sooviks näha.

Mina olen Berniega samal meelel, et NATO laienemine oli viga, sest see ei näi-danud mitte midagi muud kui agressiooni.


Miks sa Hillary Clinton poolt ei taha hääletada?

Ma millegipärast ikkagi arvan, et Hillary on suuvooder. USA majanduses ja poliitikas töötab teatud nähtamatu käsi. Selliseks nähtamatuks käeks võib näiteks pidada Kochi vendasid, kes oma staatuse, varanduse ja kõige muu tõttu on loonud olukorra, kus nad suudavad kontrollida asju, mida nad tahavad kontrollida. Kardan, et Hillaryl on käpp sees igal pool ja tema valimine ei tekitaks sellist šokiefekti, mida ma sooviks näha.

Hillary võidu puhul läheks asi edasi nagu tavaliselt. Hillary platvormis pole otseselt midagi, mis mulle ei meeldiks, aga tema jutt on vana juba. Ta ei ütle midagi rabavat.

Kuna Hillary Clinton tähendaks sisuliselt Obama ametiaja jätkumist, kas sa oled seetõttu Obamale antud hääles pettunud?

Obamat valides oli minu eesmärk lõpetada ära vabariiklaste võidumäng. Isegi Donald Trump on öelnud, et Bush on süüdi Iraagi sõjas. Presidenti suudeti sõjatööstuse poolt piisavalt mõjutada, et astuda sellisesse sõtta.
Kui raha kogumises toimuks pööre Hillary kasuks, siis ma kaaluks Berniele annetamist.

USAs on suur hulk inimesi alla keskmise haridustasemega ja piisab nende hirmutamisest millegagi ja kohe on inimesed valmis pea kõigeks. Vabariiklased suutsid kaheksa aastat pidada sõda, mis muutis paljud inimesed rikkaks, paljud riigid vaeseks, probleeme tekitati väga palju juurde ja tegelikult mitte midagi ei lahendatud. Ma ei tahtnud, et sellised asjad enam korduks ja seetõttu hääletasin Obama poolt kahel korral.

Kas sa Bernie kampaaniasse raha oled annetanud?

Ei ole.

On sul plaan seda teha?

Praegu ei ole. Ma isegi ei oska põhjendada, miks ma seda ei plaani. Lugedes tema ümber toimuvat, siis inimestel paistab temasse usku olevat ja raha tal on. Ma arvan, et kui raha kogumises toimuks märkimisväärne pööre Hillary kasuks, siis ma isegi kaaluks Berniele raha annetada.

Kui heaks hindad Bernie võimalusi võita?

Need ei ole head, aga ma ikkagi loodan. Ma ei saa sulle mingit protsenti öelda, aga ma tõesti loodan, et Ameerikas on rohkem neid inimesi, kes tahavad muutust ja usuvad sellesse.

Mis sa neile inimestele ütled, kelle sõnul pole Bernie muutused realistlikud ja jätkusuutlikud?

See pessimism tuleneb peamiselt kahtlusest, et raha ei suudeta leida. Raha kindlasti on. Küsimus on selles, kust see raha võtta. Bernie on öelnud, et ta tõstab makse.

Ma arvan, et lihtsam on minna USA riigikaitse-eelarve kallale ja ma usun, et ta pole seda praegu lihtsalt veel välja öelnud. Võib-olla ta kardab, et kui ta selle välja ütleb, siis teda võidakse hakata süüdistama ebapatriootlikkuses. USAs ülistatakse sõjaväge ja viimase 20 aastaga on suudetud sõjavägi viia kultusstaatusesse. Keegi ei usu, et Bernie võiks minna selle raha kallale ja seetõttu eelkõige eeldatakse, et tema plaanid ei ole jätkusuutlikud.

Kas Bernie vanus ei valmista muret? Ametisse vannutamisel oleks tegu USA ajaloo vanima presidendiga.

Bernie ei tundu põdur (naerab). Vanus ei ole minu jaoks probleemiks.

Mis arvad sellest, et Bernie näol oleks tegu esimese juudist presidendiga?

Tõesti ka ta oleks esimene juut? Minu jaoks ei mängi see mingit rolli. Samamoodi nagu ei mängi rolli sugu või nahavärv. Paljud inimesed tähtsustavad, et Hillary oleks esimene naispresident. See ei ole oluline. Kui ajad normaalset juttu ja sul on normaalsed ideed ning plaanid, siis see ei ole mingi tegur minu jaoks.