Saksamaa ja Prantsusmaa piirile saabunud Berlusconi astus autost välja, mobiiltelefon kõrva juures, ega läinud tervitama teda punasel vaibal oodanud Saksmaa liidukantsler Angela Merkelit. Selle asemel jalutas Berlusconi Saksamaa ja Prantsusmaa piirijõe Rheini äärde ning jätkas rahumeeli lobisemist, kuni kõik osalejad olid saabunud.Vahepeal oli Merkel loobunud Berlusconi tervitamast ning kõndis minema.

Juhtumit kandis otse üle BBC, mille uudisteankrud jõudsid juba spekuleerida, kas Merkel läheb ja müksib Berlusconi Rheini voogudesse, vahendab Iltalehti STT uudist.

Pika telefonikõne tõttu jäi Berlusconi välja ka NATO juhtide grupipildilt ega osalenud langenud NATO sõdurite auks peetud tseremoonial.

Lõpuks aga selgus, et tegu polnud sugugi tühise telefonikõnega. Itaalia valitsusallikate andmeil üritas Berlusconi saada Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğani nõusolekut järgmise NATO peasekretäri valimisel. Nimelt teatas Erdoğan eile Londonis, et ei toeta Taani peaministri Anders Fogh Rasmusseni kandidatuuri NATO uue peasekretäri kohale.