Le Monde'is avaldatud artikkel tekitas kohe Belgias suurt pahameelt, vahendab Ilta-Sanomat.

Artikkel viitab kahele traagilisele loole Belgia lähiajaloos: Marc Dutroux' sarimõrvadele 1990. aastatel ja katoliku kirikus päevavalgele tulnud pedofiiliaskandaalidele.

Korrespondendi keskne väide oli: pedofiil Dutroux' mõrvad ja kiriku skandaalid on belglasi nii palju traumatiseerinud, et nad suhtuvad eriti tundlikult kõigesse halba, mis on seotud lastega. Belgia kannatab tunde käes, et riik ei ole suuteline kaitsma kõige nõrgemaid, arutletakse artiklis.

Belgia ajalehed kommenteerisid artiklit kohe karmide sõnadega. Eriti kohatuks peetakse seda, et Le Monde viitab Dutroux'le.

„Kas meie naabrid Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias või kas või Türgis on vähem „mõjutatud“ kui meie sellise kohutava juhtumi puhul,“ imestas ajaleht Le Libre.

Le Monde'i korrespondent võttis hiljem Le Libre'iga ühendust ja väitis, et ei tahtnud otseselt võrrelda pedofiili mõrvu ja bussiõnnetust.

Marc Dutroux mõisteti 2004. aastal eluks ajaks vangi nelja tüdruku ja ühe täiskasvanud abilise tapmise eest. Kokku röövis Dutroux kuus tüdrukut. Kõik nad langesid vägistamise ja piinamise ohvriks.