Ohvrite juristid ütlesid pressikonverentsil, et Roomasse ja Belgia piiskoppidele on saadetud kohtukutsed, et nad ilmuksid Belgia tsiviilkohtusse andma aru, miks nad ei suutnud peatada preestrite hoolealuste seksuaalset kuritarvitamist, vahendab BNS.

Hagejaid on 80 ja juristide sõnul kasvab see hulk iga päevaga. Nende sõnul on tegu esimese korraga Euroopas, kui kiriku ametivõimud on seoses seksiskandaaliga kohtusse kaevatud.

"Paavst on Püha Tooli juht," ütles hagejate jurist Walter Van Steenbrugge. "Tema määrab ametisse ja valitseb piiskoppide üle, mis tähendab, et ta vastutab nende vigade eest. Lisaks saab teda pidada vastutavaks ta enda vigade eest."

"Ta ei sekkunud ega andnud korraldusi, mis tähendab, et kuritarvitamine võis jätkuda ja kahju võis kasvada."

Belgia kirikut vapustasid eelmisel aastal avastused, et alates 1950. aastatest on aset leidnud ligi 500 kuritarvitamisjuhtumit, lisaks võttis teadaolevalt 13 ohvrit endalt elu.

Mitu ohvrit ütlesid, et on terve elu kannatanud neile lapsena osaks saanud preestrite seksuaalse kuritarvitamise ja võimu kuritarvitamise all.

Skandaal tuli ilmsiks mullu aprillis, kui ilmnes, et Brugge piiskop Roger Vangheluwe oli üht oma sugulast 13 aastat kuritarvitanud.

Selle aasta alguses tunnistas ta usutluses üles, et kuritarvitas veel teistki sugulast ligi aasta aega.

Vatikan saatis ta ühte Prantsuse kloostrisse, kuid ta on sealt lahkunud ja tema asukohta ei ole avaldatud.

Vaid mõni päev pärast Vangheluwe pagendusse saatmist ilmunud usutlus vapustas maailma ja "rabas" Vatikani.