Alkoholikeeldu siiski ei tule. Tarbimisnumbrite alusel ei näe büroo mingit põhjust alkoholi tarbimist rohkem piirata, teatas alamkoja eesistuja Siegfried Bracke. „Nii näib, et alamkoja liikmed joovad keskmiselt kolm klaasi õlut kuus ja kaks klaasi veini. Muid alkohoolseid jooke ei pakuta,“ ütles Bracke ajalehe Het Laatste Nieuws vahendusel.

„Jutt käib põhimõttelisest otsusest. Üksikasjad määratakse kindlaks hiljem,“ selgitas Bracke. Mis uus reegel alamkoja liikmetele maksma läheb, ei ole seega veel selge. Samuti ei ole veel teada, kas ka mittealkohoolsed joogid muutuvad näiteks komisjonide istungitel tasulisteks.

Otsus tehti pärast alamkoja eetikakomisjoni taotlust keelata tasuta alkoholi serveerimine alamkoja kohvitoas.

Ajendiks oli intsident alamkoja liikme Luk Van Bieseniga, kes tegi eelmise aasta septembris väidetavalt rassistliku märkuse oma kolleegile Meryame Kitirile. Bracke palus eetikakomisjonil uurida, milliseid sanktsioone saaks selliste kohatute, lugupidamatute ja ebaviisakate väljendite vastu kasutusele võtta. Komisjon otsustas nüüd, et selliste märkuste tähtis põhjus on alkoholi tarvitamine.

Alamkoja endine eesistuja Herman De Croo algatas tasuta alkoholi pakkumise omal ajal põhjendusega, et parlamendi liikmed läheksid muidu mujale kohvikutesse istuma.