Jambon esitas väite, mis jäi paljudele segaseks, usutluses flaamikeelsele ajalehele De Standaard, viitamata selles otseselt eelmisel kuul toimunud rünnakutele Brüsseli lennu- ja metroojaamas, mille tagajärjel hukkus 32 inimest, vahendab Soome ajaleht Helsingin Sanomat.

„Märkimisväärne osa muslimikogukonnast tantsis, kuuldes rünnakute toimumisest,“ väitis Jambon.

Siseminister süüdistas ühtlasi ka immigrantidest koormatud Molenbeeki linnaosa muslimist elanikke vastuhakus politseinikele eelmisel kuul toimunud operatsioonides terrorivõrgustike liikmete tabamiseks.

„Nad viskasid Salah Abdeslami arreteerimise ajal politseinike ja ajakirjanike kivide ja pudelitega,“ märkis Jambon. „See ongi tegelik probleem. Terroristid võime me kinni võtta ja ühiskonnast eemaldada. Kuid nad on kõigest mädapaise. Selle all elutseb vähkkasvaja, mida on kordades keerulisem ravida. Me küll suudame seda teha, aga see ei saa juhtuma üleöö,“ nentis minister.

Jambon, kelle erakond Uus Flaami Allianss on kuulunud Belgia paremtsentristlikusse koalitsiooni alates 2014. aastast, esitas päras terrorirünnakute toimumist liberaalist peaminister Charles Michelile tagasiastumisavalduse, mida viimane aga ei rahuldanud.

Eile antud usutluses lisas Jambon, et kolmanda ja neljanda põlvkonna noorte radikaliseerumises peituv oht on mõnedes piirkondades „liiga sügavalt juurdunud“, kuna Belgia „on aastaid ohumärke eiranud“.

Tegemist ei ole siseministri esimese taolise avaldusega. 13. novembri Pariisi terrorirünnakute järel, kui selgus, et mitu džihadisti varjab ennast Belgia pealinnas, tegi Jambon vastuolulise avalduse, öeldes, et „puhastab Molenbeeki“.