Terroriohu taset tõsteti pärast valitsuskabineti, politsei- ja julgeolekujõudude kohtumist, vahendab ajaleht The Guardian.

„Soovitame inimestel vältida paiku, kus koguneb palju rahvast, a la kaubanduskeskusi, kontsertpaiku, avalikke üritusi, ühistransporti, niivõrd kui see on võimalik,“ ütles valitsuse kriisikeskuse pressiesindaja.

Terroriohu taset üleriiklikult tõsteti juba eelmisel nädalal pärast ohvriterohket terrorit Prantsusmaal. See on nüüd eelviimasel tasandil, mis tähendab, et oht on „võimalik ja tõenäoline“.

Belgias ja selle pealinnas Brüsselis on pärast Pariisi sündmusi toimunud mitu haarangut, mille käigus on kolm rünnakutega seotud inimest vahi alla võetud. Samuti on selgunud, et kaks enesetaputerroristi olid Brüsselist pärit.

Üks kolmest terroristist vennast, kes elas samuti Brüsselis, on jätkuvalt jooksus. Salah Abdeslam peatati Prantsusmaa ja Belgia piiril vahetult pärast veresauna Pariisis, kuid tal lubati riiki siseneda.

Kohaliku meedia hinnangul võib terroriohu taseme tõstmine olla seotud just Abdeslami tagaotsimisega. Valitsuse kriisikeskuse pressiesindaja aga keeldus seda kinnitamast, kuna „uurimine on alles käimas“.

„Viimase hindamise järel otsustas keskus tõsta terroriohu taseme Brüsseli piirkonnale neljandale tasemele, mis tähendab väga tõsist ohtu,“ sõnas ta hinnangut põhjust selgitamast.

„Analüüs näitab tõsist ja vahetut ohtu, mille puhuks läheb vaja spetsiifilisi julgeolekumeetmeid ja üksikasjalikke soovitusi rahvale.“