Šiiitlik terroriorganisatsioon Hezbollah üritab juba alates detsembrist kukutada Liibanoni läänemeelset valitsust, neljapäeval puhkenud kokkupõrgetes hukkus neli inimest ja 150 sai haavata, teatab BBC.

Kokkupõrked suruti lõpuks maha, kui valitsus sõjaväe tänavatele viis ning märatsejad õhku tulistamisega laiali ajati.

Tüli puhkes sunniitlike valitsuse toetajate ja šiiitlike Hezbollah toetajate vaidlusest Beiruti Araabia ülikoolis. Tudengite rusikavõitlus kasvas kiiresti üle relvastatud kokkupõrgeteks kahe poole toetajate vahel.

Kaigastega noortekambad liikusid mööda tänavaid, loopides vastaseid kividega ja süüdates autosid.

Teisipäeval hukkus Liibanonis kolm inimest, kui toimusid kokkupõrked Hezbollah toetajate ja valitsusmeelsete vahel. Hezbollah korraldas teisipäeval riigis üldstreigi ja üritas takistada sunniitidel ning kristlastel tööle minekut.

Paljud kardavad, et Liibanonis võib puhkeda kodusõda, kui poliitiline pinge ei lange. Liibanonis toimus aastatel 1975 kuni 1990 verine kodusõda.

Hezbollaht toetavad Süüria ja Iraan, Süüria oli 2005. aastal sunnitud tugeva rahvusvahelise surve tõttu viima oma okupatsiooniväed Liibanonist välja, kuid üritab Hezbollah abil taastada oma positsioone väikeses naaberriigis.

Hezbollah liider Hassan Nasrallah kutsus oma toetajaid reedel üles tänavatelt lahkuma “riigi ja rahu huvides”.