Uuring, mis viidi läbi enamasti veel enne Krimmi annekteerimist näitas, et inimesed olid Venemaa suhtes mullu meelestatud negatiivsemalt, kui ühelgi varasemal aastal alates vastavate uuringute läbiviimise alustamisest 2005. aastal, teatab BBC.

Kuid sama uuring näitas ka, et nii USA kui ka EL-i maine olid kannatanud. Samas Saksamaa hoidis oma kohta, kui kõige positiivsemalt hinnatav riik uuringus käsitletud 24 riigi seas.

Kõige halvemad hinded said aga Iraan ja Põhja-Korea.

2013. aasta detsembri ja käesoleva aasta aprilli vahel küsiti 24 542 inimeselt nende hinnanguid 16 riigi ja Euroopa Liidu kohta. „Country Raitings Poll“ nimelise uuringu viis läbi GlobeScan/Pipa.

Venemaa suhtes olid negatiivselt meelestatud keskmiselt 45% küsitletutest, mis kaalub üles keskmiselt 31% inimeste arvamuse, kes suhtuvad riiki positiivselt. Venemaasse negatiivselt suhtujate keskmine näitaja on võrreldes eelmise aastaga kasvanud 4 protsendi võrra

Halvenev suhtumine Venemaasse oli üleüldine trend.

Aga kõige enam avaldus see Keenias (16 protsenti rohkem kui aasta eest), Hispaanias (15 protsenti rohkem), Brasiilias (13 protsenti rohkem) ja Kanadas (12 protsenti rohkem).

USA suhtes on halvemaks muutunud eriti Hispaania (19 protsendine kasv aastaga) ja Saksamaa (18 protsenti kasvu) ja Brasiilia (15 protsenti rohkem) inimeste vaated.

GlobeScan-i analüütik Lionel Bellier ütles, et viimane pole üllatav ja viitas NSA luureskandaalile. „Arvatavasti pole see kokkusattumus, et USA suhtes on negatiivsed vaated kasvanud riikides, kus avastati kõige rohkem Ühendriikide luuretegevust.“

Euroopa Liidu suhtes on samuti inimeste vaated halvimad alates uuringu algusest. Hispaanias, Saksamaal ja Prantsusmaal on negatiivsed hinnangud aastaga kasvanud vastavalt 19, 10 ja 7 protsenti.

Samas 60 protsenti küsitletutest andis Saksamaale positiivse hinnangu