BBC peadirektor Mark Thompson ütles, et eelmisel nädalal vahistati pärsiakeelse BBC ajakirjaniku õde ning viidi üksikvangistusse Evini vanglas Teheranis. Talle esitatud süüdistused on ebaselged ja nüüdseks on ta kautsjoni vastu vabastatud, vahendab BNS.

"Tema kohtlemine oli täiesti jälestusväärne ja me mõistame selle teravalt hukka," kirjutas Thompson blogis ja lisas, et see oli kõigest uusim vahejuhtum "Iraani võimude ähvardamis- ja ahistamiskampaanias".

Human Rights Watchi Lähis-Ida direktori Sarah Leah Whitsoni sõnul on see osa laiemast kampaaniast, kus Iraani ajakirjanikke ahistatakse nende sugulastele surve avaldamise kaudu.

Tema sõnul edastab Teheran selge sõnumi, et "valitsuse pikk repressioonihaare ulatub piiridest kõvasti kaugemale".

Iraani ajakirjanike sugulaste passe on konfiskeeritud, nii et nad ei saa riigist lahkuda, BBC töötajaid on Iraani meedias süüdistatud näiteks seksuaalrünnakutes, uimastikaubanduses ja ristiusku minemises.

Üks Human Rights Watchiga rääkinud anonüümne BBC töötaja ütles, et teda ja kolleege on Iraanis mitmesugustel valitsusmeelsetel võrgukülgedel ja blogides peaaegu igapäevaselt solvatud ja isiklikult rünnatud.

Kuid sugulaste sihikule võtmine on "meile tõesti viimane piir ja me ei saa vaikida," ütles BBC töötaja.