Briti kaitseminister Geoff Hoon ütles hiljem, et Iraagi regulaarväed on maa lõunaosa tähtsast sadamalinnast Basrast lahkunud, kuid mõned president Saddam Husseini üksused jätkavad vastupanu.

“Me ründame Iraagi vägesid, nad kõik on Basrast lääne pool,” ütles kapten Andrew Bergen ajakirjanikele Basra piirkonnas.

“Ütleksin kindlasti, et see on suur lahing,” lisas ta.

“See seal on merejalaväe suurtükivägi,” ütles ta, kui kauguses plahvatused kõmatasid.

Briti vägede esindaja ütles, et USA juhitud väed liiguvad Basra peale kahest küljest, kuid püüavad läbirääkimistega saavutada “rahumeelset alistumist”.

“Me kasutaksime pigem läbirääkimisi kui sõjalist jõudu, et edu saavutada,” ütles kapten Al Lockwood USA-Briti vägede Pärsia lahe piirkonna juhtimiskeskusest Kataris.

“Mingisugused kontaktid on olemas, kuid ma ei saa neid praegu avaldada,” lisas ta.

Basra “on endiselt meie põhilisi eesmärke”, ütles Lockwood, kelle sõnul liitlasvägede põhjasuunalisel liikumisel on neile alistunud sajad Iraagi sõjaväelased.

Basra asub Iraagi pealinnast Bagdadist 550 kilomeetrit kagus, Kuveidi piirist vaid 50 kilomeetri kaugusel. USA merejalaväelased pidasid laupäeval endiselt võitlust ka järelejäänud vastupanukolletega Basrast lõuna pool Kuveidi piiril paiknevas Umm Qasri sadamalinnas.

Araabia muinasjuttudest tuttava meremees Sinbadi sünnipaigaks peetud Basra oli varemalt rikas kaubandus- ja turismikeskus, kuid sai 1991. aasta Lahesõja ajal kõvasti kannatada ning vaesus. Enamus linna kahemiljonilisest elanikkonnast elab valitsuse jagatavast toiduabist.

Basras on enamuses šiiamoslemid, kes Lahesõja järel ülestõusu korraldasid ja selle mahasurumisel kannatada said. Linnast põgenevad elanikud tervitasid liitlasvägesid rõõmuga, näitasid ülespoole pöidlaid, sülitasid Saddami piltidele rahapaberitel ning näitasid žestidega, et president tuleks üles puua.

USA merejalaväelased ei kavatse linna vallutada, sest tahavad tänavalahinguid vältida, ütles Bergen.

USA poolel seni kannatanuid pole, linnast on evakueeritud kolm haavatud iraaklast, lisas ta.

Araabiakeelse satelliitkanali al-Jazeera korrespondent linnas väitis, et pommitamisel on hukkunud 50 tsiviilisikut, nende seas üks venelane ja üks kaheksa-aastane poiss, kellel olevat pea maha raiutud. Seda teadet pole teised allikad kinnitanud.