Jälgimis- ja infokogumisprogrammi PRISM avalikuks tuleku tõttu ripub Obama toetusreiting juba niigi õhukese juuksekarva otsas, mistõttu võib järjekordne skandaal selle lõplikult põhja viia.

Aafrika reisi maksumuse tõi salajastele dokumentidele toetudes päevavalgele ajaleht Washington Post, kelle hinnangul läheb see tõenäoliselt maksma kümneid miljoneid dollareid maksumaksjate raha. Põhjuseks muidugi Valge Maja poolt ettenähtud äärmuslikud turvameetmed.

Väidetavalt viiakse Obama reisiks läbi Sengali, Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Tansaania sinna kohale sadu eriagente, kes kontrollivad ümbrust ja turvavad presidenti kõikvõimalike ohtude eest.

Kuid see ei ole veel kõik, Washington Posti andmetel viiakse sõjaväelennukiga Obama visiidiks Aafrikasse ka vähemalt 56 turvasõidukit, 14 limusiini ja kolm veoautot, mis täis kuulikindlaid klaase, millega katta presidendi hotelliaknad.

Washington Post teatab, et valmis on ka lennukikandja koos täielikult mehitatud meditsiinikeskusega ja mitu hävituslennukit, kes turvavad presidendi õhuruumi ööpäevaringselt.

Kuigi juuni lõpus algava ringreisi täpset maksumust ei ole siiani avalikustatud, on näiteks varasemast teada, et president Bill Clintoni visiit Aafrikasse 1998. aastal läks maksumaksjatele maksma 42.7 miljonit dollarit.

Anonüümsete riigiametnike sõnul on karmide turvameetmete põhjuseks see, et kohalik korrakaitse pole antud riikides piisavalt tasemel.

Kas ja kuidas mõjub kulukas ringreis ja aina laienev luureskandaal Obama reitingule, peaksime arvamusküsitluste põhjal teada saama juba lähipäevil.