Kümned viinapoed, kus kaubeldi kõikvõimalike alkohoolsete jookidega kohalikust ülikangest datliviinast arrakist Euroopa õlleni, panid uksed kinni juba enne sõja algust.

Need poed aga, mis 14. päeva kestnud sõjategevusele vaatamata bagdadlaste tarviduste rahuldamist jätkata püüdsid, ei saa oma kliente millegagi rõõmustada.

Väike kristlaste linnajao viinapood Hanna Boulos (Johannes Paulus) avas pärast öiseid pommirünnakuid presidendipaleele teisipäeval taas uksed.

“Jah, me tõstsime hindu. Eks te katsuge Bagdadist teist Heinekeni leida,” ütles peremehe poeg Akram kahekordseks kerkinud importõllele viidates, mille pooleliitrine purk maksab tema poes nüüd kolm dollarit.

Kvartali peatänaval on kõik poefassaadid purunenud, ka Bagdadi suurimate kebabiäride Sirawan Kebab ja Haidar Double omad. Teisel pool tänavat koristavad töölised presidendipalee värava kõrval seisnud hoone rususid.

Ka Tigriseni laiuva hiigelsuure presidendikompleksi hooned said öistes rünnakutes kõvasti kannatada.

Sõjahinnad kehtivad kõigele, mida Hanna Bouloses müüakse, ka arrakile. Erinevalt viinamarjadest valmistatud Süüria ja Liibanoni arrakist nõuab Iraagi märjuke tugevat seedimist ja seda on soovitatav rüübata ettevaatlikult.

Parim Iraagi arrak Asriyah’ on Hanna Boulose laost otsa saanud, aga 4000 dinaari (1,30 dollari) eest on veel võimalik osta paremuselt teiseks peetavat marki Tayyarat.

“Arrak läheb hästi,” kiitis Akram. “Kliendid tahavad midagi, mis neile pommitamise ajaks kiiresti kõva litaka annaks.”

Iraaklased on hakanud ostma arrakit kohaliku õlle asemel, mille vabrikud on kinni pandud.

Kuigi islamiriik, suhtub Iraak alkoholi leebemalt kui tema Pärsia lahe naabrid. Sõjaeelsetel päevadel pakuti kõigis Bagdadi peenemates restoranides õlut ja veini.

Kohalik õlu oli iraaklastele suhteliselt taskukohane, seda müüdi korduvkasutusega pudelites 10 USA sendi eest. Tugev odramaitse nõudis välismaalastelt harjumist, kuid iraaklasi see ei häirinud.

“Ma ostan nüüd arrakit,” ütles taksojuht Raeq. “Ma kardan, et see hävitab mu mao, aga mul on vaja öösel magada.”

Raeq elab Iraagi Olümpiakomitee peahoone kõrval, mis sai ööl vastu teisipäeva tugeva tabamuse ja põles veel mitu tundi. Olümpiakomiteed juhib Saddami poeg Uday.

Arraki juurde sobib hästi pähklisegu ja seda müüvate poodide äri õitseb, kuni õhurünnakud kestavad.

Bagdadi vanalinna turul pähklipoodi pidav Hussein tõi hiljuti Iraanist suurema koguse pistaatsiaid, metsapähkleid ja kuivatatud puuvilja. “Ma ei arvanud, et sõda on selline,” ütles ta.

“Pommitamine pole olnud kaugeltki nii hull, kui me arvasime.”.