Pärast kolme edukat ja väheste langenutega lahingupäeva tuli USA ja Briti vägedel pühapäeval kanda esimesi tõsisemaid kaotusi.

Iraak näitas televisioonis viit vangi võetud USA sõdurit ning kaheksat maas lebavat verist ameeriklast, kes olevat langenud võitluses Nassiriya linna lähistel.

Nassiriyas, kus asub kaks strateegilise tähtsusega Eufrati silda, ongi toimunud sõja ägedaimad lahingud, kuid iraaklased osutavad tugevat vastupanu ka riigi lõunaosas Basra linnas.

Viienda sõjapäeva hommikul teatas USA merejalaväelaste esimese rügemendiga kaasas olev Reutersi ajakirjanik Sean Maguire, et terve rügement on Nassiriyast lõunas seisma jäänud. “Neil on vaja neid kahte silda,” seletas ta.

USA merejalaväelastele tundus juba, et nad on Nassiriyas kaks Eufrati silda endale kindlustanud, kui neid ootamatult tabasid iraaklaste ägedad rünnakud. Kaks päeva vähimagi takistuseta läbi kõrbe kulgenud merejalaväelastele tuli Saddami Fedayeeni-üksuste vastupanu ootamatusena ja nii on Iraagi võitlejail õnnestunud ameeriklasi terve päeva linna lähistel kinni pidada.

Basras võitlevad ägedalt Saddami Baathi partei sõdurid. USA reedeste teadete järgi alistunud Iraagi armee 51. diviisi komandör teatas Katari telekanalis al-Jazeera, et tema väed jätkavad linnas võitlust.

“Tänaval käivad lahingud. See on kohutav,” rääkis linnast põgenenud 24-aastane insener Kussein.

USA sõjalennukid pommitasid taas Bagdadi. Koidu eel raputas kesklinna mitu tohutut plahvatust. Õhuhäiresireenid rünnakust ette ei hoiatanud ning kuulda polnud ka Iraagi õhutõrjepatareide tuld.

Plahvatused olid ühed võimsamaist, mis möödnud neljapäevast saadik linnas on kõmatanud.

Mõni tund hiljem hoiatas õhusireen uute rünnakute eest.

USA president George W. Bush hoiatas pühapäeval, et sõda alles algas. Asi edeneb hästi, kinnitas ta. “See on alles ränga võitluse algus.”

Koidu eel ründasid USA Apache-helikopterid arvatavaid Iraagi vabariikliku kaardiväe positsioone Bagdadist 160 km lõunasse jääva Najafi linna ümbruses, teatas CNN.

Pühapäeval olid USA väed avastanud Najafi lähedalt tohutu kompleksi, mida nad peavad keemiarelvatehaseks.

Fox News ja Jerusalem Post teatasid tundmatuks jäänud Pentagoni ametnikule viidates, et kompleksi hõivasid USA armee kolmanda jalaväediviisi esimese brigaadi sõdurid põhja liikudes.

Umbes 30 Iraagi sõdurit ja nende komandör andsid alla. USA väed on rajatist üle vaadates jõudnud järeldusele, et selles võidi valmistada keemiarelvi.

Iraagi vastu sõda alustades oli Ühendriikide peaargument, et president Saddam Hussein varjab keemia- ja biorelvi. Iraak on taoliste relvade olemasolu eitanud.

Pühapäeval teatas USA armeekindral John Abizaid, et Nassiriya piirkonnas on kadunuks jäänud 12 sõdurit ning kuni üheksa on surma saanud. Mõnede uudistekanalite teatel on langenuid 16, samuti on ameeriklaste seas mitmeid haavatuid.

“See on senistest rängima vastupanuga päev. Oleme aru saanud, et palju raskeid päevi on veel ees ning lõpptulemus ei ole veel kindel,” ütles Abizaid Kataris paiknevas keskväejuhatuse peakorteris ajakirjanikele.

Abizaid kinnitas, et Iraagi “tülgastav” film USA sõjavangidest ei kahanda ameeriklaste otsustavust.

Kuveidi baasis sai pühapäeval üks USA sõdur surma ja 15 haavata moslemist sõduri granaadirünnakus. Kahtlusalune on Ühendriikide armee seersant Asan Akbar.

Samal päeval tulistas USA rakett Pärsia lahe kohal alla Briti hävitaja Tornado, mõlemad meeskonnaliikmed said surma. See oli esimene nn sõbraliku tule juhtum viiendat päeva kestvas Iraagi sõjas.

Iraagi välisminister Naji Sabri teatas pühapäeva õhtul, et Saddam on elus hoolimata liitlasvägede ägedatest rünnakutest tema paleedele.

“Härra Saddam Hussein tunneb end väga hästi, ta on heas vormis ning juhib meie rahvast ja meie võitlust koloniaalagressori vastu,” ütles Sabri Kairos araabia riikide välisministrite esmaspäevase kohtumise eel.

Briti kaitseminister Geoff Hoon ütles pühapäeval, et Iraagi vastupanu USA juhitavale pealetungile on osatine. “Mõned nende regulaararmee osad paistavad alistuvat. Teised osad, mida võiks nimetada sala- ja luureteenistusteks, ilmselt hoogustavad võitlust,” sõnas ta.