Süüdistuse kohaselt on kohtu all olevad mehed süüdi ligi 100 000 euro varastamises üheksalt kontolt.

Täna kohtu ette astunud kaheksa eestlast ja lätlast on vanuses 19-33 eluaastat. Nende roll oli väidetavalt selles, et nad aitasid kurjategijatel raha kätte saada, avades selleks Austrias võltsitud dokumente kasutades pangakontosid.

Neli kohtualust ei tunnistanud täna ennast kohtukulli ees süüdi, kolm tunnistasid süüd ning üks tunnistas süüd osaliselt.

Süüdistuse kohaselt olid kohtu all olevad mehed nn rahamuulad ning aitasid küberkuritegevusega hangitud raha kätte saada.

Üks süüdistatav, 25-aastane eestlane rääkis täna kohtuistungil, et ta avas Austrias kaks kontot, kuhu talle kanti kaks korda 14 000 eurot. Kontodele laekunud rahast sai ta kümme protsenti endale, ülejäänud raha pidi ta loovutama organiseerijatele.

Eestlase sõnul ta ei teadnud raha päritolu kohta ning mees väitis, et kontod palus tal avada üks mees, kellega ta juhuslikult Saksamaal ühes baaris kohtus.

Teine eestlane, 21-aastane mees aga rääkis kohtus, et tal ei olnud aimugi, et ta millegi ebaseaduslikuga tegeleb. Eestlane väitis, et nägi kaaskohtualuseid elus esimest korda alles Austrias eeluurimisvanglas viibides. Samuti väitis ta, et ei olnud raha kuritegelikust päritolust teadlik ning talle öeldi, et pangakontole laekuv raha tuleb auto müügist.

Kolmas, 33-aastane eestlane nimetas aga end üldse vaid kurjategija ohvriks, kellega ta tutvus Eestis. Eestlase sõnul teab ta ainult seda, et meest kutsutakse Edgarsiks. Kohtualune rääkis, et Edgars ostis talle lennupileti Eestist Austriasse, et ta saaks seal pangakonto avada.

Kohtuprotsess jätkub homme ja on võimalik, et siis juba kuulevad mõned süüalustest kohtuotsust.

Süüdimõistmisel ähvardab kinnipeetavaid ühe kuni kümne aasta pikkune vangistus.