„Hitleri maja lammutatakse maha. Vundament võib jääda, aga püstitatakse uus hoone. Seda hakkavad kasutama kas heategevusorganisatsioon või kohalikud võimud,“ teatas Austria siseminister Wolfgang Sobotka ajalehele Die Presse, vahendab AFP.

„Igal juhul ei hakka edaspidi olema mingit seost Adolf Hitleriga, sest muidu jääb sünnimaja müüt püsima,“ lisas Sobotka.

Sobotka sõnul põhineb otsus 13-liikmelise ekspertide komitee soovitustel.

Austria valitsus loodab, et see teeb lõpu keerulisele peatükile, mis puudutab suurt kollast nurgamaja Braunau am Inni linnakeses, kus Hitler 1889. aasta 20. aprillil sündis.

Kuigi ta veetis majas aadressil Salzburger Vorstadt 15 vaid mõned esimesed nädalad oma elust, on see muutunud kogu maailma natside ihalejate palverännupaigaks.

Maja on alates 2011. aastast tühjalt seisnud. Valitsus alustas siis vaidlust maja omaniku, kohaliku elaniku Gerlinde Pommeriga, kelle perekond on hoone omanik olnud üle sajandi, välja arvatud lühike periood natsirežiimi ajal, kui maja ostis 1938. aastal neljakordse hinna eest Hitleri erasekretär Martin Bormann. 1950. aastatel tagastati maja Pommeritele.

1972. aastal võttis valitsus maja Gerlinde Pommerilt rendile ja muutis selle puudega inimeste keskuseks.

Viis aastat tagasi keeldus aga Pommer ootamatult luba andmast hädavajalike renoveerimistööde tegemiseks. Samuti keeldus Pommer siseministeeriumi ostupakkumisest.

Selle aasta juulis kiitis Austria valitsus heaks seaduseparanduse maja Pommerilt võõrandamiseks. Pommer saab selle eest igakuiselt 4800 eurot renti.

Siseministeerium teatas esmaspäeval, et võõrandamiseelnõu arutatakse parlamendis sel nädalal ning see võib jõustuda enne aasta lõppu.

Mitmed kultuuriorganisatsioonid on olnud maja lammutamise vastu, sest see on osa ajaloolisest linnakeskusest ja seetõttu muinsuskaitse all.