Tusk andis sel nädalal Euroopa Liidu riigijuhtidele teada, et tema kui Euroopa Ülemkogu eesistuja meelest on põgenike kohustuslik ümberpaigutamine olnud ebaefektiivne ja lõhestanud kogu liitu.

„Tuskil on õigus, kui ta ütleb, et kohustuslik kvootide alusel ümberpaigutamise süsteem ei toimi,“ leidis Kurz. „Töötan selle eksliku pagulaste poliitika muutmise nimel“.

Tema meelest on oluline, et Tusk seadis esmatähtsaks piirikaitse ja sellele vahendite eraldamise.

Austrias jõuti reedel ühtlasi kokkuleppele koalitsiooni moodustamises, mis sünnib Sebastian Kurzi konservatiivse Rahvapartei (ÖVP) ja parempopulistliku Vabaduspartei (FPÖ) vahel.

„Me võime rõõmuga teatada, et me jõudsime kokkuleppele,“ ütles pelgalt 31-aastane Kurz, kellest saab pärast liidukantslerina ametisse vannutamist maailma noorim valitsusjuht.

Äärmusluse süüdistustega maadleva FPÖ juhist Heinz-Christian Strachest saab koalitsioonileppe kohaselt asekantsler.

Kumbki parteijuht ei avaldanud reedel omavahelist kokkulepet, lubades eelnevalt informeerida sellest president Alexander Van der Bellenit ja oma erakonda.

Küll aga tuli mõlema erakonnajuhi jutt valimiste eel kui ühest suust: räägiti sisserände kontrollist, varjupaigataotlejate, kelle taotlusi ei rahuldata, kiirest väljasaatmistest ja äärmusliku islami vastu meetmete rakendamisest.

Valitsus astub ametisse tuleva nädala algul.