Austria valitsus, kes on üha rohkem paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) surve all, on süüdistanud Ungarit korduvalt pagulaste lubamises Austria territooriumile, vaatamata sellele, et Euroopa Liidu reeglid näevad ette, et varjupaigataotlejad peavad jääma esimesse riiki, kus nad Euroopa Liitu sisenesid, vahendab Reuters.

Ungari on aga kinnitanud, et enamik pagulasi siseneb tema territooriumile teistest Euroopa Liidu riikidest, peamiselt Itaaliast ja Kreekast.

„Riigid või riikide grupid, mis rikuvad pidevalt seadusi, peavad olema valmis õiguslikeks tagajärgedeks,“ ütles Sobotka Austria rahvusringhäälingu ORF raadiole. „Sellisel juhul peab vabariik kohtule kaebuse esitama. Vabariik peab vaatama, et Euroopa Liit tegutseks seaduse järgi, punkt.“

„Ungari ei suuda võtta ega võta vastutust ega kannata teiste liikmesriikide – Austria, Saksamaa – vastutustundetu käitumise pärast, kes on sõnaselgelt teinud ettepaneku reeglite rikkumiseks, ega teiste – Kreeka – pärast, kes on jätnud oma töö hooletusse,“ ütles pressiesindaja.