Immigratsiooniministri Chris Boweni sõnul on praegune parlamendis valitsev ummikseis paadipõgenike küsimuses vallandanud pagulastevoo. Ta avaldas lootust, et seadusandjad suudavad küsimuse lahendada teisipäeval algaval istungjärgul, vahendab BNS.

Ta ütles telekanalile ABC, et ka smugeldajad on mõistnud, et probleem tuleb parlamendis lahendada, ning nüüd korraldavad vahendajad "tühjendusmüüki".

Öösel avastati 87 põgenikuga paat ning laupäeval leiti Indoneesiast Jõulusaarele suundunud 32 paadipõgenikku.

Sel nädalal päästis Austraalia merevägi veel üle 200 põgeniku, kes tulid arvatavasti Indoneesiast.

Tänavu on Austraaliasse tulnud üle 100 laeva enam kui 7300 põgenikuga.

Canberra sõlmis eelmisel aastal kokkuleppe, millega taheti viia kuni 800 Austraalias asüüli taotlevat paadipõgenikku Malaisiasse ja Austraalia omakorda kohustus nelja aasta jooksul vastu võtma 4000 praegu Malaisias elavat registreeritud põgenikku. Kuid peaminister Gillardi habras koalitsioon ei suutnud leppele parlamendis toetust kindlustada ning asüülitaotlejad asuvad jätkuvalt ohtlikule reisile Austraalia poole, peamiselt Indoneesia kaudu.

Valitsus käskis endise sõjaväeülema Angus Houstoni juhitud nõukogul pagulaspoliitika üle vaadata ja ettepanekud koostada. Houston peaks oma raporti esitama esmaspäeval.

Viimase seitsme kuuga on teel Austraaliasse hukkunud 300 põgenikku.