Avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et suur enamik austraallasi, suisa 76% viimase uuringu tulemustel sooviks sel teemal avaldada oma arvamust, mitte lasta poliitikutel nende eest otsustada.

Roheliste vaadete eest seisev erakond on vastavasisulise eelnõu juba ka parlamendile esitanud ja leidnud seal kaalukat toetust, ka koalitsiooni sees, kirjutab ajaleht The Australian.

Austraalia peaminister, liberaalide juht Tony Abbott ütles aga pühapäeval, et tema abielude sooneutraalseks muutmist ei poolda. Samuti ei soovi aga Abbott ajalehe andmetel erinevalt varasemast ka referendumi korraldamist, kuna on teada, et valdav enamus, 60 – 72 protsenti austraallastest toetab samasooliste liitude legaliseerimist.

„Kui aus olla, siis on ka minu perekond selles küsimuses lahkarvamusel – Abbottite perekonnas olen ma tõenäoliselt viimane traditsioonilise positsiooni esindaja,“ tõdes peaminister.

Ka opositsiooniliider Bill Shorten ütles, et pigem tuleks lahendada küsimus parlamendihääletusega. „Ma arvan, et see on kõige efektiivsem ja kiirem viis,“ sõnas ta, lisades, et peaminister Abbott takistab oma seisukohaga Austraalial tänapäevasemaks muutumast.