59-aastane Chan Han-choi astus võimude teatel üle nii ÜRO kui Austraalia sanktsioonidest. Talle esitati süüdistus ebaseadusliku väljaveo vahendamises ja massihävitusrelvade tarne arutamises, vahendab uudistekanal BBC.

Han-choi asus Austraaliasse elama juba enam kui kolm kümnendit tagasi. Ta on esimene inimene, kes on selliste süüdistustega kohtu all alates massihävitusrelvade seaduse vastuvõtmisest 1995. aastal.

Ametivõimude teatel suudeti tõestada, et Han-choi oli ühenduses „kõrgete Põhja-Korea ametnikega“.

Väidetavalt on ta olnud Põhja-Korea Austraalia-poolne vahendaja selle relvaprogrammiga seoses, olles võtnud muu seas osa ballistiliste rakettide tehnoloogia müümisest välismaistele üksustele eesmärgiga teenida isolatsionistlikule riigile tulu.

Ka süüdistatakse meest Põhja-Koreast pärit söe vahendamises Indoneesia ja Vietnami rühmitustele.

Täna hommikul andis politsei pressikonverentsil teada, et mees oli Korea päritolu Austraalia kodanik (kodakondsus naturalisatsiooni teel -toim), kes saabus riiki juba enam kui 30 aastat tagasi.

Teda kirjeldati kui Põhja-Koreale „lojaalset agenti“, kes „uskus, et teenib isamaa kõrgemat eesmärki“. Küll aga rõhutas politsei, et mehe tegevus ei kujutanud australlastele „otsest ohtu“, kuna see toimus piiride taga.

"Ma tean, et need süüdistused tunduvad murettekitavad. Las ma selgitan: me ei väida, et ükski neist relvadest või raketikomponentidest on kunagi jõudnud Austraalia pinnale," ütles föderaalpolitsei ametnik Neil Gaughan.

„Iga isik, kes üritab tegutseda sanktsioone eirates, ei saa ega jää Austraalias märkamatuks,“ lisas ta.

Meest võib eest oodata kuni kümme aastat vangistust. Tal ei ole võimalust kautsjoni vastu vabaneda.