„See on üks kõige keerukamaid vandenõusid, mida on kunagi Austraalia pinnal üritatud,“ ütles Austraalia föderaalpolitsei (AFP) asejuht Michael Phelan BBC Newsi vahendusel.

Phelani sõnul oli tipptasemel sõjalise kasutusega lõhkeaine peidetud pagasisse ja see viidi 15. juulil Sydney lennujaama, kuid ei läinud check-in’ist läbi.

„On mõningaid oletusi, miks see pagasi check-in’ist läbi ei läinud, aga ma tahan öelda päris selgelt: see ei jõudnud [turva]kontrolli lähedussegi,“ ütles Phelan.

Politsei väidab, et üks kahtlusalustest sai kontakti Islamiriigi kõrge tegelasega aprilli keskel. Islamiriigi tegelane korraldas lõhkeseadeldise komponentide saatmise lennutranspordiga Türgist Austraaliasse.

Politsei väidab, et süüdistatavad mehed panid osad kokku täielikult töötavaks omavalmistatud lõhkekehaks.

Politsei teatel sisaldas teine vandenõu omavalmistatud keemilise seadeldise loomist, mis pidi välja laskma vesiniksulfiidi ehk „mädamunagaasi“. Phelani sõnul ei olnud see plaan aga veel realiseerumisele lähedal, kui politsei laupäeval sekkus. Politsei leidis komponente ja kemikaale. Selle seadeldise võimalikku kasutuskohta Phelan ei nimetanud.

Vandenõus süüdistatakse 49-aastast Khaled Khayati ja 32-aastast Mahmoud Khayati. Mehed vahistati koos veel kahe isikuga laupäeval, kui politsei korraldas haarangud Sydney eeslinnades Lakembas, Punchbowlis, Surry Hillsis, Wiley Parkis ja Bankstownis. Üks mees vabastati teisipäeval ilma süüdistust esitamata. Neljas on endiselt vahi all, kus teda võib ilma süüdistust esitamata hoida kuni laupäevani.

Austraalia peaminister Malcolm Turnbull ütles neljapäeval, et tugevdatud julgeolekumeetmed jäävad riigi lennujaamades püsima.