Kui 12 jalgpallipoissi ja nende treener olid sügaval koopas nädal aega kadunud olnud, katkestas Adelaide’i anestesioloog oma puhkuse Tais ja pakkus vabatahtlikult abi, vahendab BBC News.

Ta läks poiste tervislikku seisundit hindama ja jäi koos nendega kolmeks päevaks.

Just Harrise juhtimisel viidi kõigepealt välja kõige nõrgemad poisid.

Ilmselt oli Harris, hüüdnimega Harry, üks viimastest päästjatest, kes koopast lahkusid.

Kergenduse ja tähistamise katkestas aga isiklik tragöödia – täna selgus, et veidi peale päästeoperatsiooni lõppu suri Harrise isa.

Harrisele osutasid spetsiaalselt Briti sukeldujad ja päästeoperatsiooniga paluti tal ühineda Tai valitsuse „kõrgeima taseme” poolt, teatas Austraalia valitsus.

„Ta oli päästeürituse lahutamatu osa,” ütles Austraalia välisminister Julie Bishop, kes lisas, et arst on rahvusvaheliselt tunnustatud oma koopapäästeoskuste poolest.

„[Austraallased] on olnud suureks abiks, eriti arst,” ütles päästeoperatsiooni juht, Chiang Rai provintsi kuberneri kohusetäitja Narongsak Osottanakorn täna Austraalia Nine Newsile. „Väga hea. Kõige parem,” lisas ta Harrise kohta.

Harrise sõber Sue Crowe ütles BBC-le, et arst isetu perekonnainimene, kelle rahulik kohalolu võis poisse koopas lohutada.

„Ta on lastega suurepärane ja ta tagas kindlasti, et nad olid kõige paremal viisil ettevalmistatud koopasukeldumise seisukohalt,” ütles Crowe. „Ta oli kindlasti täiuslik inimene neid toetama.”

Kogenud sukelduja ja allveefotograaf on käinud mitmetel koopasukeldumisekspeditsioonidel Austraalias, Uus-Meremaal, Jõulusaarel ja Hiinas.

Bishopi sõnul on Harris võimudele tuntud ka oma töö järgi meditsiinilistes abimeeskondades Vaikse ookeani piirkonna looduskatastroofidega seoses.