Abbott ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et ütleb Putinile, et Ukraina Vene-meelsed mässulised mõrvasid austraallasi, kui lennu MH17 Ukrainas alla tulistasid, ning selle üle ollakse Austraalias väga õnnetud, vahendab Sydney Morning Herald.


Abbotti sõnul lepib ta sellega, et Venemaa ei soovinud seda tragöödiat, kuid Venemaalt nõutakse täielikku koostööd kriminaaljuurdlusega.

„Ma kavatsen Putinil rinnust haarata,“ ütles Abbott. „Ma kavatsen öelda härra Putinile, et austraallased on mõrvatud. Venemaaga tuleb palju karme vestlusi ja ma kahtlustan, et minu vestlus Putiniga tuleb kõigist kõige karmim vestlus.“

Abbotti kasutatud väljendit „to shirtfront“ kasutatakse otserünnaku kohta Austraalia jalgpallis, mille eesmärk on vastane maha pikali tõugata.

Abbott esines oma avaldusega mõned tunnid pärast seda, kui Austraalia opositsiooniliider Bill Shorten oli öelnud, et Putin peaks üles näitama piisavalt südametunnistust, et G20 tippkohtumisele mitte tulla.

Shorteni sõnul mõistab ta, et Austraalia valitsus ei saa tegutseda ühepoolselt takistamaks Putini osalemist rahvusvahelisel konverentsil, kuid punase vaiba lahtirullimine ei ole õige viis rahvusvahelise riiukukega käitumiseks.