Vene laevade väljailmumine langeb kokku president Vladimir Putini saabumisega G20 tippkohtumisele Austraaliasse Brisbane'i sel nädalavahetusel, vahendab AFP.

„Kaitsejõud jälgivad Vene mereväe laevu, mis liiguvad praegu rahvusvahelistes vetes Austraaliast põhjas,“ teatasid Austraalia kaitsejõud oma avalduses.

Väidetavalt on laevade hulgas „raskelt relvastatud“ ristleja ja hävitaja ning puksiir ja tanker.

Austraalia teatas, et Vene merevägi on seoses suurte rahvusvaheliste tippkohtumistega varemgi kohale saadetud. Venemaa Vaikse ookeani laevastiku sõjalaev saatis näiteks endise presidendi Dmitri Medvedevi visiiti San Franciscosse 2010. aastal.

Austraalia rahvusliku ülikooli rahvusvahelise julgeoleku ekspert John Blaxland ütles, et Vene laevad Austraalia vete lähistel on enese õhku täis ajamine Putini poolt, mille eesmärk on kindlustada tema „karmi isase mainet“.

„See on jõudemonstratsioon, riiklikult juhitud üritus ja see kõik on enese näitamiseks,“ ütles Blaxland AFP-le. „Inimesed ei tee selliseid asju, kui nad ei tunne end ebakindlana ega pea endale midagi tõestama. See on kooskõlas Putini rinda ette ajava, poseeriva käitumisega. See tugevdab tema kodust mandaati.“

Austraalia välisminister Julie Bishop ütles, et Venemaal on õigus saata laevu rahvusvahelistesse vetesse, kuid tunnistas, et neid jälgitakse hoolikalt.