Auschwitz-Birkenaus käis mullu 1,43 miljonit külastajat ning on see on muuseumi 65-aastase ajaloo jooksul rekordpalju, vahendab yle.fi.

Muuseumi võrgulehel käis mullu 1,5 miljonit külastajat. Facebookis on koonduslaagri muuseumil juba üle 75 000 sõbra.

Muuseumi direktori Piotr Cywinski sõnul on koonduslaagrit külastavate turistide hulk oluliselt kasvanud pärast seda, kui Poolast sai Euroopa Liidu liige. Kõige rohkem on külastajate seas poolakaid, keda mullu oli 446 000. Briti turiste käis koonduslaagris 150 000, USA-st tuli kunagist piinapaika uudistama 100 000, Itaaliast 85 000 ning Saksamaalt 75 000 ajaloohuvilist.

Natsid tapsid Auschwitz-Birkenau koonduslaagris vähemalt 1,1 miljonit inimest. Suurem osa hukatutest olid juudid, ent tapetute seas oli ka Poola poliitvange, mustlasi, homoseksuaale ning nõukogude vange.

Pidevalt kasvav turistide hulk lõhub aga endise koonduslaagri rajatisi, mistõttu teadlased uurivad, kuidas paremini säilitada nii laagrihooneid kui vangidele kuulunud esemeid. Eesmärk on säilitada Auschwitz-Birkenau võimalikult samas seisus, nagu see oli jaanuaris 1945, mil Nõukogude väed laagri vabastasid.

Koonduslaagri muuseum paikneb Lõuna-Poolas Krakowi lähistel Oświęcimis.