Kreeka peaminister Alexis Tsipras ütles valitsuskabineti istungil laupäeva pärastlõunal, et põgenikke tuleb hakata tagasi saatma juba järgmisel päeval. Ametnikel tuli aga tõdeda, et nii kiiresti ei ole seda võimalik teha.

„Kuigi leping peaks jõustuma 20. märtsil, ei ole võimalik tagasisaatmiseks vajalikke süsteeme käivitada pelgalt 24 tunni jooksul,“ tunnistas eile valitsuse migratsioonipoliitika koordinaatori pressiesindaja Giorgos Kyritsis.

Ka Brüsselis puudus reedel veendumus, et Ateenal õnnestub tagasisaatmiseks vajalikud süsteemid käivitada kahe ööpäevaga. Ametnike sõnul viibib Kreekas viimase seisuga 47 500 põgenikku, kellest 8200 Kreeka saartel ja 10 500 Makedoonia piiri ääres asuvas Idomeni põgenikelaagris.

Juba lähiajal peaks Kreeka saartele appi saabuma tuhandeid eri EL-i riikide ametnikke, kelle ülesanne on tagada koos Kreekaga reedel sõlmitud leppe kiire ning tegelik jõustamine ning vajalike keerukate protseduuride loomine.

„Me ei tea senini, kuidas seda lepet praktikas rakendada,“ tunnistas politseiallikas Lesbose saarelt uudisteagentuurile AFP. „Ootame jätkuvalt inimesi, keda Euroopa meile appi lubas saata, sest üksi me sellega hakkama ei saa.“

Realistliku plaani kohaselt ei hakata põgenikke Türki tagasi saatma enne 4. aprilli, märgib ajaleht The Guardian.