"Kindlasti kaalun ma Ühendkuningriigilt varjupaiga küsimist," ütles 2013. aastal pärast Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt amnestia saamist vanglast vabastatud Hodorkovski kolmapäeval BBC-le.

Hodorkovski sõnul on ilmselge, et president Putin näeb teda „tõelise ohuna“.

Ajakirjaniku küsimusele, kas ta ei karda lõpetada nagu Putini oponent, Vene julgeolekuohvitserist dissident Alexander Litvinenko, kes mürgitati Londoni hotellis radioaktiivse polooniumiga.

„[Putini] režiimi oponentide surmade nimistu on muljetavaldav… kuid ma olin 10 aastat vanglas, mind oleks võidud iga päev tappa. Londonis tunnen ma end oluliselt turvalisemalt kui neil vangla-aastatel,“ vastas Hodorkovski.

Mehe sõnul sooviks ta aidata Vene noori aktiviste, kellel on soov pakkuda poliitilist alternatiivi võimul olevale Vladimir Putinile.

Ta tunnistas, et rääkida praegu režiimivahetuses Venemaal on „liiga optimistlik“, kuid lisas seejärel: „Ma olen üpris kindel, et lähima 10 aasta jooksul režiim vahetub ja ma loodan, et ma mängin selle juures olulist rolli.“

Süüdistus mõrva organiseerimises

Naftafirma Jukos endine omanik Mihhail Hodorkovski vahistati kolmapäeval tagaselja mõrva organiseerimises süüdistatuna ja kuulutati rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, teatas Venemaa uurimiskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin ametkonna veebilehel.

„Olles läbi vaadanud Vene uurimiskomitee eriti tähtsate asjade uurimise valitsuse taotluse võttis kohus Hodorkovski suhtes tagaselja tõkendina kasutusele vahi all hoidmise,“ teatas Markin.

Ta lisas, et varem on Hodorkovskile esitatud süüdistus mõrva organiseerimises ning kahe või enama inimese mõrvakatses.

Uurijate väitel andis Hodorkovski aastatel 1998-1999 oma alluvatele käsu tappa Neftejuganski linnapea Vladimir Petuhhov ja ettevõtja Jevgeni Rõbin. Õiguskaitseorganid usuvad, et nende tegevus oli vastuolus Jukose huvidega ning kuritegu pandi toime kasusaamise eesmärkidel.

„Petuhhovi mõrva organiseerimine otsustati seoses tema seaduslike nõudmistega Neftejuganski linnapeana naftakompaniile Jukos maksta ära riigi eest varjatud maksud,“ teatas Markin.

„Kallaletung ettevõtjale Jevgeni Rõbinile oli seotud tema algatatud hagidega Jukose vastu naftafirma ebaseadusliku tegevusega temale tekitatud kahjude väljanõudmiseks.“