39-aastase Assange'i osas langetas kohtunik vabastamisotsuse juba teisipäeval, kuid prokurörid kaebasid otsuse edasi, kirjutab BBC.

Rääkides kohtuhoone treppidel, ütles Assange, et "on tore hingata jälle Londoni värsket õhku."

Samuti tänas ta kõiki inimesi üle maailma, kes uskusid temase; advokaate eduka lahingu andmise eest; inimesi, kes annetasid raha; ajakirjanikke ja Suurbritannia õigussüsteemi. "Kuigi õiglus ei tule alati välja, siis praegu tuli," märkis ta.

"Ma loodan jätkata oma tööd ja võitlen oma süütuse tunnistamise eest selles küsimuses ning paljastame käesoleva süüdistuse tõendid, kui need kätte saame," rääkis ta.

Kuigi prokuröri väitel on reaalne oht, et Assange põgeneb, siis kohtunik pidas olulisemaks tema vabatahtlikku alistumist Londoni politseile, kui kuulis, et süüdistused Rootsis on ikka üleval. "See ei ole inimese käitumine, kes kavatseb vältida õigusemõistmist," märkis kohtunik.

Julian Assange'i kautsjoni suuruseks määrati 240 000 Suurbritannia naela ehk enam kui nelja miljoni Eesti krooni suurune summa. Samuti peab ta kandma elektroonilist rihma, raporteerima iga päev politseile ja pidama kinni liikumiskeelust. Tema kodukohaks peab olema WikiLeaksi toetaja Vaughan Smithi loss Norfolkis.

Millal langetatakse lõplik otsus Assange'i väljaandmise osas Suurbritanniast Rootsile, et ta seal saaks vastust anda vägistamismissüüdistuse eest, pole teada.