Arafat on sattunud ägeda kriitika alla seoses Gazas vallandunud kaosega, mis sai alguse julgeolekureforme nõudvate islamistide pantvangivõtmistest.

Rahulolematud on ka Arafati Fatah’ partei nooremad liikmed, kes süüdistavad omavalitsuse juhtkonda korruptsioonis.

“Nii kaua, kui tema kontrollib julgeolekujõude, rikub ta põhilist seadust,” ütles Palestiina kristlane Ashrawi usutluses Šveitsi ajalehele “SonntagsBlick”.

“Me peaksime selle ühemehešõu seljataha jätma,” lisas ta. “Selle asemel, et rääkida üksikisikutest, peaksime lõpuks ometi rääkima institutsioonidest ja seadustest.”

Ashrawi sõnul ei saa aga korruptsioonis ja läbipaistmatuses süüdistada üksnes Arafatti.

“Ei saa nii, et peaminister võtab koha vastu, ei tee midagi ja süüdistab siis kõiges Arafatti,” ütles ta. viidates ilmselt peaminister Ahmed Koreile, kes esitas Gazas valitseva kaose ning reformide takerdumise tõttu tagasiastumisavalduse, mida Arafat ei rahuldanud.

Arafat on kinnitanud, et tema ja Korei vahel ei ole mingeid lahkhelisid ning et ta on valmis peaministri pakutud muudatusteks valitsuses.

Julgeolekureforme ja korruptsiooni väljajuurimist nõudvad islamiäärmuslased on põhjustanud oma meeleavalduste ja väljaastumistega kaose Gazas, mis on hakanud levima ka Läänekaldale.

Ashrawi hinnangul läheb olukord lähipäevil veelgi hullemaks.

“Kas sellest tuleb kodusõda — ma ei tea. Liiguvad jutud ulatuslikust relvamüügist Gazas ja isegi Läänekaldal. See on väga murettekitav.”