Ainult sekundi murdosa kestnud katse käigus astuti tohutu samm edasi USA poolt ehitatava raketitõrjesüsteemi arendamisel, teatab CNN.

Katse toimus juba eelmise nädala neljapäeval ning kaitseekspertide sõnul on tegu tohutu sammuga edasi USA poolt loodava raketitõrjesüsteemi arengus.

Operatsioon Esmavalgus toimus esialgu maa peal, kuid agentuuri pressiesindaja Kenneth Englade’i sõnul toimisid kõik relva komponendid ning edasine on vaid timmimise küsimus.

Relv põhineb täiesti uuel optilisel tehnoloogial ning see väljastab umbes pesapallisuuruse kuuma valgustäpi, mis peaks hävitama lendava raketi.

Relv on mikrobussi suurune ning monteeritakse plaani järgi lennuki külge, kust saab jälgida ja alla tulistada mitmesaja kilomeetri kaugusel asuvaid rakette.

Pentagoni plaani järgi hakkaks sellise relvaga varustatud lennukid patrullima näiteks Põhja-Korea läheduses.

Sel juhul oleks võimalik hävitada võimalikku massihävituslaengut kandev rakett selle algstaadiumis.

USA kongress on eraldanud järgmiseks aastaks relva arendamiseks 474 miljonit dollarit. Kokku on plaanitud raketitõrjeprogrammile 10 miljardit dollarit.

Praegu on peamine küsimus, kuidas hoida ära see, et ülitugev laserkiir ei sulataks üles optikat, millest ta läbi lastakse.

USA on mitmetes maismaabaasides üles seadnud raketid, mis peaks vastu lendama vaenulikele rakettidele ja nad enne kohalejõudmist plahvatama panema.

Lasertõrjesüsteem on selle järgmine faas.