Kohtumisel oma Hiina kolleegi Liang Guangliega ütles Venemaa kaitseminister Anatoli Serdjukov, et Moskva ja Pekingi vaheliste tugevnevate sidemete demonstreerimiseks korraldatakse sel aastal 25 ühisõppust, vahendab The Times.

Venemaa ja Hiina kõnelused leidsid aset enne kolmapäevast Shanghai koostööorganisatsiooni (SCO) kaitseministrite kohtumist Moskvas.

Kreml rõhutas SCO kasvavat sõjalist rolli, leides, et kaitseministrite kohtumine on organisatsiooni üks tähtsamaid üritusi.

Venemaa ja Hiina on SCO asutajaliikmed koos Kasahstani, Usbekistani, Tadžikistani ja Kõrgõzstaniga. Indial, Pakistanil, Mongoolial ja Iraanil on SCO kohtumistel vaatlejastaatus.

Venemaa president Dmitri Medvedev esmaspäeval kohtumisel Hiina välisministri Yang Jiechiga riikidevahelisi suhteid strateegiliseks partnerluseks. Välisminister Sergei Lavrov ütles hiljem, et Venemaa ja Hiina jagavad ühist arusaama tänapäeva maailma kohta.

Mõlemad suurriigid on väga huvitatud USA ja Euroopa riikide Kesk-Aasiast ning sealsetest tohututest nafta- ja gaasivarudest eemal hoidmisest.