Olukord on küll praeguseks rahunenud, kuid küsimusele, kas olukord võib hilisematel tundidel taas keeruliseks muutuda, vastas riikliku julgeolekuteenistuse juht Povilas Malakauskas, et ei välista selliseid võimalusi, vahendab ELTA.


Protestiaktsiooni eesmärgiks oli peatada mõningaid koalitsiooni reforme. Leedu Delfi reporteri andmetel saabusid paljud inimesed Leedu eri paigust parlamendihoone ette juba varakult eribussidega ning kokku oli neid hinnanguliselt ligi 7000.


Rahvamass nõudis, et seimi esimees Arūnas Valinskas ilmuks nende aru andma, kuid välja söandas vaid tulla seimi Liberaalide Liidu juht Artūras Zuokas, kelle pihta visati kanamuna.


Kui video ei mängi, vaata SIIT!


Valinskase esindajate sõnul ei saanud seimi esimees miitinguliste juurde tulla, kuna ta viibis koos Norra peaministri Thorbjørn Jaglandiga lõunal.

Seimi juures patrullisid tugevdatud politseijõud, kes olid valmis hoidma ära võimalikke rahutusi.


Mõned päevad tagasi kasvas valitsusevastane protestimiiting Riias üle rahutusteks.





Vihased inimesed viskasid seimi aknaid sisse

Vahepeal üritas osa protestijatest hoonesse sisse murda, kuid hoonest väljusid erivarustuse ja kilpidega politseinikud, kes suutsid rahvamassi tagasi hoida. Inimesed läksid seimi taha ja hakkasid teiselt poolt hoonet lumepallide, kivide, pudelite ja munadega loopima. Karjuti loosungeid „Leedu!“ ja „Maha seim!“.

Politsei esindajate sõnul kaitseb linnas korda 400 politseinikku, veel 150 korravalvurit on reservis. Politsei sõnul peetakse agressiivseimad protestijad kinni ja viiakse rahvamassi seast välja.

Käiku läks gaas


Politseinikud ja kodanikujulgeoleku jõud surusid rahva seimihoonest eemale, kasutades vihase rahva eemale tõrjumiseks pisargaasi, heli- ja suitsugranaate. Korravalvurid ise olid pannud ette gaasimaskid.


Teadaolevalt sai vähemalt 13 inimest vigastada, kellest tõsisemaid traumasid saanud viidi kiirabiga ära. Ühel politseinikul rebis gaasigranaat käelt osa sõrmest ära.


Seimi ees toimunud miitingu ajal sai politsei poolt tulistatud kummikuulidest viga üks erakonna Frontas liidritest — aseesimees Antanas Čebatoriūnas, kes sai jalga haavatud. Poliitik toimetati haiglasse.

Kella kolmeks oli seimi ette jäänud mõni üksik meeleavaldaja, ülejäänud olid laiali läinud.