Vabariiklikku Rahvaparteid (CHP) esindav Canan Aritman väitis mõni aeg tagasi, et presidendil on ilmselt armeenlastest esivanemad ja tema “salajane armeenlaseks olemine” olevatki põhjuseks, miks riigipea pole veel avalikult tagasi lükanud äsjast Türgi intellektuaalide poolt algatatud kampaaniat vabandada armeenlaste ees minevikus korda saadetud inimsusvastaste kuritegude eest, teatab hurriyet.com.tr.

Vastuseks kaebas president aga Aritmani kohtusse ning teatas ka, et tema perekond on 100 protsenti islamiusku ja türgi päritolu. Samuti motiveeriti presidendi kohtussepöördumist ka sellega, et opositsioonipoliitiku väited kahjustavad põhimõtet, et presidendi jaoks on kõik tema riigi kodanikud võrdsed.

Aritman teatas omakorda, et tänapäeval on etnilist päritolu võimalik tõestada vaid DNA abil ning kohtuprotsessi tõttu tuleb tõendid seega esitada. Samuti ütles opositsionäär, et ta ootab presidendilt avaldust, milles teatatakse, et Türgi rahvas pole mingit genotsiidi kunagi korda saatnud. “Paljud rahvad on meile vabanduse võlgu, aga meie ei ole kellelegi vabandust võlgu,” lisas ta.

Aritman on oma “rassistlikel motiividel” tehtud väljaütlemiste tõttu saanud laialdase kriitika osaliseks, seda ka omaenda partei liikmete poolt. CHP on oma liiget juba hoiatanud, kuid mingeid distsiplinaarkaristusi talle veel tehtud pole.

Eile esines president Gül televisioonis ka jõulutervitusega.

“Hoolimata oma päritolust, usust või ideedest on kõik meie kodanikud austust väärt ja võrdselt meie rahva liikmed. Inimesed jagavad kõiki oma elu hetki koos teistega. Kaasaegne Türgi Vabariik on sekulaarne ja ühiskondlik õigusriik, mis on võtnud printsiibiks iga ühiskonnaliikme kooselu ühtuses ja solidaarsuses. Nende mõtetega tervitan ma kõiki meie kristlasi kristliku püha puhul ning soovin neile häid pühi,” kõneles Gül.